Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Csalással vádolják a legrégibb angol pubot

2007. június 5. 10:00

Pennben a legrégibb kocsma címért vívott küzdelem meglepő eredményhez vezetett: az ügyben nyomozó amatőr történész szerint ugyanis mindkét intézmény a 19. században épült.

<

A penni Brindle Lane-en álló A királyi lobogó (The Royal Standard) nevű kocsma a 11. század óta szolgál ki sört a látogatóknak - olvashatjuk az intézmény oldalán, és a tulajdonos szerint I. és II. Károly személyesen többször is ellátogattak az ivóba. Mindezt azonban Miles Green történészt vonta kétségbe, aki szerint a hasonló intézmények először 1830-ban jelentek meg Angliában.

Középkori gyökerek helyett viktoriánus koholmány?

A vita akkor robbant ki, amikor tavaly Robert Massie, a Red Lion tulajonosa engedélyt kért a kerületi tanácstól a "legrégibb kocsma" cím használatára. Ekkor Miles Green amatőr történészhez irányították, akit a tulajdonos a történet rekonstruálására kért fel. Az Aylesbury megyei levéltár adataiból először még az derült ki, hogy Pennben az első ilyen intézmény A korona vagy A vörös oroszlán lehetett, amelyeket először 1577-ben említettek meg.

Green további kutatásai azonban sokkoló eredménnyel jártak: szerinte ugyanis nem csak ezeket a kocsmákat alapították a 18. században, hanem a 900 éves múltra visszatekintő Királyi lobogót is. A neves kocsma történetét ugyanis az iratok szerint csak 1830 után találták ki, miután a pubok üzemeltetésére vonatkozó Sörtörvény átment a parlamenten.

A királyi lobogó szerint az elmélet rágalmazással ér fel, hiszen szerintük az ivójuk azért nem szerepel a történelmi térképeken, mert akkor még kívül esett az egyházi igazgatás helyi határain, és akkor még A Britannia, majd pedig A hajó nevet viselte. Green erre cáfolta a védekezést, mondván az egyházközség határát a 12. században rajzolták meg, és ott 1830 előtt egyáltalán nincs bizonyíték egy kocsmára. Az intézmény szerint azonban a mai ház helyén már 400 körül is hasonló intézmény állt, ahol a vikingek is jártak, és a sörfőzéshez a mai parkoló helyén álló kútból merték a vizet. Elmondásuk szerint jelenleg egy amatőr helytörténész dolgozik az intézmény történetén, amely igazolni fogja a korábbi elméletet is.

Jelenleg két kocsma verseng a legrégibb ilyen intézmény címéért Angliában: az egyik - egyben a Guinness rekordok könyve szerint legrégibb - a St. Albansban álló Ye Olde Fighting Cocks 11. századi épülete, míg a másik a nottinghami Ye Olde Trip to Jerusalem, amelynek eredetére már 1189-ből vannak adatok.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Csalással vádolják a legrégibb angol pubot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra