Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Képzeletbeli hidat épített a Vörös téren leszálló kisrepülőgép

2007. június 4. 12:00

<

A peresztrojka katalizátora

Rust több mint egy órát töltött a Vörös téren, mielőtt a KGB megérkezett. A téren lévő katonák és rendőrök nem tudták, mit kezdjenek vele. A KGB-tisztek elkérték az útlevelét, és először teljesen összezavarodtak, mert nem volt vízuma. Azt gondolták, hogy a gépet szovjet területen szerezte. "Azt mondtam, hogy találkozni akarok Gorbacsovval" - emlékszik vissza a férfi, akit a KGB-ügynökök egy rendőrörse vittek további kihallgatásra.

Rust később négy év munkatáborban letöltendő büntetést kapott illegális határátlépésért és huliganizmusért. 14 hónapig ült a moszkvai Lefortovo börtönben, majd ideiglenesen szabadlábra helyezték. Szabadulása után sem élt unalmas életet, folytatta szélmalomharcát, és többször összeütközésbe került a törvénnyel.

1989-ben öt hónapot ült egy német börtönben, mert késsel megsebesített egy nőt, aki visszautasította a közeledését. Később lopásért és csalásért is elítélték. Nem sokkal később egy kutatócsoportot akart létrehozni az izraeli-palesztin konfliktus megoldására, de terve kudarcba fulladt. Pénzét ingatlanokba és üzletekbe fektette.

1994-ben három hétre visszatért Oroszországba, de minden erőfeszítése ellenére sem sikerült találkoznia Gorbacsovval. A volt szovjet elnök, aki Rust kalandja idején éppen Kelet-Németországban tartózkodott, "a nemzet szégyenének" nevezte az akciót. Gorbacsov gyorsan kihasználta a lehetőséget, és eltávolította Szergej Szokolov védelmi minisztert, valamint Alexander Koldunovot, a légierők parancsnokát. "Ha az ön helyében lennék, azonnal benyújtanám a lemondásomat" - mondta állítólag a párt főtitkára Szokolovnak a politikai bizottság rendkívüli ülésén, amelyet egy nappal Rust megérkezése után tartottak. "Nevetségessé tettem őket a világ előtt, de bizonyos értelemben segítettem Gorbacsovnak. Csak a béke iránti szeretetem vezérelt" - mondja Rust.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Képzeletbeli hidat épített a Vörös téren leszálló kisrepülőgép

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra