Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Tárlókban a Batthyányak halotti címerei

2007. március 28. 09:30

A 18-19. századból származó címereket, amelyek gyűjteménye 24 darabból áll, a hercegi és grófi ágak szerint csoportosították.

<

A művek feliratozása latin, német és (1867-től) magyar nyelven történt. A halotti címerek elsődlegesen az arisztokrácia temetkezési kellékei voltak, az elmúlás méltóságát és ünnepélyességét fejezték ki. A temetés idejére készültek, azt követően a családi levéltárba kerültek.

A családi címerrel díszített ravatal ("castrum doloris" - a fájdalom vára) a főnemesség, a nemesség és az egyházi méltóságok temetkezési szokásaihoz tartozott; az elhunyt a temetésig, általában három napig koporsóba téve nyugodott. Ez a ravatalozási mód a 19. században megszűnt, de a halotti címerek a 20. században is megmaradtak.

A feliratok közlik az elhunyt családtag előnevét, hivatali vagy örökölt címeit, rangját, legmagasabb kitüntetéseit, a születés és az elhalálozás idejét, számos helyen az életkort is. Abban az esetben, ha a család utolsó férfitagját temették el, a címerállatot, alakot, vagy tárgyat fejjel lefelé festették meg. A heraldika a család kihalását lefelé fordított címerpajzzsal fejezi ki.

A kiállítást a Batthyány-emlékév keretében, az első felelős kormány miniszterelnöke születésének 200. évfordulójához kapcsolódóan rendezik meg. A címereket május 30-ig tekinthetik meg az érdeklődők a Fiumei úti múzeumban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Tárlókban a Batthyányak halotti címerei

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra