Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Interneten a rabszolga-kereskedelem eltörlése

2007. március 22. 11:00

Az Abolition 200 címet viselő honlap legfőbb célja a rabszolga-kereskedelem eltörlésének 200 éves évfordulója kapcsán rendezett események koordinálása.

<

Az abolition200.org.uk címen elérhető oldalon naprakész híreket, programajánlót és egy diákoknak és tanároknak fenntartott, oktatási céllal megalkotott rész található. Ezen felül egy különösen gazdag linkajánlót és történeti áttekintést is kapunk. A honlap lehetőséget biztosít arra is, hogy a megemlékező eseményeket és rendezvényeket szervező csoportok akáronline is jelentkezhetnek, hogy a Nemzeti Lottóalap támogatásából részesülve megvalósítsák saját elképzelésüket. A múltbeli emlékezés mellett a szervezők persze mindenhol szeretnék felhívni a figyelmet a mai is élő ember-kereskedelemre és rabszolgaságra is.

Abolition 200

Az oldalt az angol Múzeumi, Könyvtári és Levéltári Tanács (Museums, Libraries and Archives Council - MLA) a 24 Hour Museum múzeumi portállal együttműködve készítette el, és azt a lottóalapok és örökségvédelmi szervezetek is támogatták. Az MLA tanácsadója, Asif Khan szerint "az új oldal nagyszerű forrás lehet a rabszolgaság kapcsán rendezett, országszerte tartott megemlékezések iránt érdeklődő családoknak, turistáknak és magánszemélyeknek". Elmondása szerint a múzeumok egytől egyig megjelentetik majd anyagaikat az oldalon, így mindenki időben értesülhet mindenről.

A rabszolga-kereskedelem eltörlésének kétszázadik évfordulóján tartott ünnepségek március 20-án az angol alsóházban tartott vitával vették kezdetüket. Az oldalról megtudhatjuk, hogy legközelebb március 25-én a hulli Wilberforce House Museum felújított épületet nyitják meg és ekkor veszik kezdetüket a Remembering Slavery 2007 kapcsán tartott rendezvények a Newcastle-i Discovery Museumban is.

A rabszolgaságot 1807-ben törölték el William Wilberforce összehangolt kampánya következtében. Az abolicionisták parlamenti ellenfelei közé tartozott sok befektető, politikus, arisztokrata, London városa és az anglikán egyház is, amely rabszolgákkal műveltettekaribi cukornád-ültetvényeit. Tavaly Tony Blair miniszterelnök "mélységes sajnálatát" fejezte ki Anglia részvétele miatt a "szégyenteljes" kereskedelemben, de a bírálók szerint a kormánynak végre nyilvánosan is bocsánatot kellene kérnie.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Interneten a rabszolga-kereskedelem eltörlése

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra