Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Digitalizálják az első világháborús brit katonák adatait

2007. február 26. 11:45

A családfakutatók és társadalomtudósok által szorgalmazott projekt végeredménye egy genealógiával foglalkozó oldalon lesz elérhető.

<

Közel 28 ezer tekercsnyi mikrofilm tartalmát digitalizálják az angol Állami Levéltár Kew-i munkatársai. A munkálatok befejeztével 2,5 millió egykori katona számtalan elfeledettnek hitt adata lesz bárki számára könnyen kutatható, így a fizikai megjelenésen, a fegyelmi adatokon, a csapatmozgásokon, a postaügyeken túl a legközelebbi hozzátartozók neve, illetve néhány esetben a halál oka is böngészhetővé válik majd.

British Army WWI Pension Records 1914-1920 Release One

A levéltár és az ancestry.co.uk címen elérhető honlap üzemeltetői között megkötött szerződés értelmében a hadsereg 1914-1920 között keletkezett személyzeti és nyugdíjazási iratanyagait indexelik és dolgozzák fel. A múlt hét végén kézzelfoghatóvá vált az évek óta végzett munka eredménye: elsőként az A és B kezdőbetűs nevek adatait tették közzé, a többit pedig folyamatosan töltik fel, egész 2008 végéig.

Akadhatnak hiányosságok is - emelik ki a szervezők, mivel a legtöbb első világháborús brit dokumentum már nem létezik. 1940. szeptemberében egy német bombatámadás következtében ugyanis a nagy háborúban harcoló ötmillió angol, skót, ír és walesi katona iratanyagainak hatvan százaléka elégett. A "megégett gyűjtemény" mellé a kormányzat aztán folyamatosan összegyűjtötte az elpusztult dokumentumok meglévő másolatait, és ez a gyűjtemény került Kew-ba, ahol ma az ezekből elkészített mikrofilm-kollekciót kutatják a legtöbben.

William Spencer a levéltár hadtörténésze szerint "ez nem is hadtörténet, hanem társadalomtörténet. Az emberek mostantól sokkal könnyebben hozzáférhetnek a 20. század egyik legjelentősebb szakaszában az országot szolgáló férfiak adataihoz" - nyilatkozta. Az ancestry.co.uk szóvivője, Tony Robinson szerint: "Hatalmas áttörésről van szó... Sokaknak ezek a dokumentumok jelentik a hiányzó láncszemet családtörténeti kutatásaikban". Robinson elmondása szerint az ő nemzedéke nagyon keveset tudott az első világháborúról, mert nagyszüleik nem szívesen beszéltek róla.

Elfeledett napló a Somme borzalmairól
A lövészárkok mindennapjainak borzalmait kelnek életre egy brit katona nemrég előkerült zsebnaplójából. Walter Hutchinson közlegény leírásában drámai elevenséggel támad fel az ütközet legelső napja, amikor több, mint 60 ezren haltak meg a német gépágyúkat ostromolva. A katona átélte az elsőgáztámadást, majd megtalálta társai lefejezett tetemét, és három napig harcolt étlen-szomjan a lövészárkokban. A közlegényt katonai érdeméremre is felterjesztették, és hazatérésekor egy aranyórával jutalmazták hősi kitartását. Érdekesség, hogy a közlegény leszármazottja nem is tudott a napló létezéséről, arról csak a Daily Telegraph újságírójától értesült.

A naplót, a jutalmakat és a kapcsolódó fotókat március 7-én árverezik el Londonban. A gyűjtemény értékét 800 fontra (300 ezer forintra) becsülik, ám a nemrég elárverezett első világháborús naplók példáját követve lehetséges, hogy az jóval magasabb összegért találhat új tulajdonosra.
"Amikor nagyapám visszatért a háborúból, ott állt a nappaliban, levette az egyenruháját, amit nagyanyám a tűzre dobott. Az egész család, így az akkor hétéves apám is végignézte az egyenruha elégését, és aztán nagyon keveset beszéltek a háborúról. Létfontosságú, hogy ezeket a történeteket megőrizzük"
- nyilatkozta Robinson a Telegraph-nak.

Az oldalon a keresés ingyenes lesz, ám az eredeti dokumentumok beszkennelt oldalait fizetős tagságival lehet majd elérni.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Digitalizálják az első világháborús brit katonák adatait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra