Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Brigád Blues: Kádár a harisnyagyárban

2007. január 4. 11:00

Kádár János 1968. október 24-én a Felszabadulás brigád tagjainak meghívására érkezett a Budapesti Harisnyagyárba. Az erről készült Brigád Blues című dokumentumfilm a kitüntetett munkásnők hétköznapjaiba kalauzol.

<

Kádár János 1968. október 24-én látogatott el a Budapesti Harisnyagyárba, ahol nagy ünnepséget rendeztek tiszteletére. A pártfőtitkár nem véletlenül ment a Harisnyagyárba; a később Állami-díjas Felszabadulás brigád tagjai - a helyi párttitkár tiltása ellenére - leveleztek Kádár Jánossal.

A dokumentumfilm két vetületből mutatja be a Kádár-korszakot. Egyrészt megismerhetjük a kitüntetett munkásnők hétköznapjait. Hogyan élték meg és miként ábrázolják a szocialista időszakot azok a betanított munkásnők, akiket kitüntettek? Mire költötték a kitüntetéssel járó jutalmat, mit csináltak szabadidejükben (ha volt nekik)? Hogyan szereztek lakást, hétvégi telket, munkahelyet? Mit jelentett nekik a gyár, a párt, a vallás, vagy éppen Kádár János? Másrészt azt, hogyan élték meg egykori állami gondozottak a szocialista brigádok patronálását.

A riportrészletek, archív filmfelvételek és fotók felhasználásával készült filmben párhuzamosan ismerhetjük meg az egykori patronálók (a munkásnők) és a patronáltak (a gyerekek) élményeit.

Brigád blues (2005)
2007. január 4-én, 20.05, M2
rendezte: Martinédesz László, operatőr: Körtési Béla, szakértő: Tóth Eszter Zsófia

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Brigád Blues: Kádár a harisnyagyárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra