Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Gladiátorokért rajonghatott a savariai polgár

2006. december 28. 12:00

<

Gladiátorok a bicskák nyelén

A temető egyik urnás temetkezése a belőle előkerült leletek alapján külön figyelmet érdemel: a sírba helyezett hamvak és a mellékletek ugyanis egy földbe mélyített, fedővel borított kerámiaurna fölött helyezkedtek el. A leletek között egy csont hajtű, Antoninus Piust ábrázoló pénzérme, kerámiakorsók, női fejet ábrázoló borostyángyűrű, üvegpalack, bronz tintatartó található, de közülük - és az egész temető leletanyagából is - kiemelkedik két csontnyelű, gladiátort ábrázoló bicska.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban! 

A gladiátoralakok pajzsán egy-egy név, Pardu(s) és Senili(s) szerepel. Ezek a római nevek önálló jelentéssel is bírnak: Pardus = leopárd, Senilis = öreges (ember). A gladiátorok fegyverzete hiteles, és nagyon aprólékosan kidolgozott. Pardus fegyverzete a murmillo fegyverzetének felel meg: rövid kétélű kard (gladius), nagyméretű téglalap formájú pajzs, és díszes, áttört rácsozatú sisak, bal lábán pedig lábvért. Senilis fegyverei a trák (thraex) harcmodort mutatják: rövid, megtört ívű kard (sica), amely az ellenfél pajzsa mögé irányuló szúrást könnyítette meg, kisméretű, téglalap alakú pajzs, mindkét lábán lábvért, és az előbbitől eltérő díszű, de szintén a teljes arcfelületen lyukakkal áttört sisak. A két gladiátortípus gyakran küzdött egymással az amfiteátrumokban, így a zsebkésnyelek harcospárt ábrázolnak, és feltehetően egy készletet alkottak.

Hasonló bicskák ritkán kerülnek elő a hajdani római birodalom területén. Érdekes ugyanakkor, hogy létezik olyan zsebkésnyél, amelynek felirata meglehetősen hasonlít a savariai példányokra. A hispaniai Emporiae városában (Amporias, Spanyolország) egy hasonló fegyverzetű, szintén Pardus feliratú pajzzsal rendelkező gladiátort ábrázoló bicskanyél került elő, egy Párizsban őrzött zsebkés pedig egy Senilus névvel ellátott trák fegyverzetű gladiátort jelenít meg. A hasonló tárgyak és a Pardu(s)/Pardus valamint Senili(s)/Senilus nevek ismertsége alapján elképzelhető, hogy egykoron tényleg létezett két ilyen nevű és harcmodorú gladiátor a római birodalomban, akik nem csekély hírnévvel bírtak.

A savariai késnyelek utalhatnak arra, hogy tulajdonosuk rajongott a gladiátorokért, ezért becses emléktárgyait magával vitte a sírba, lehetnek azonban hozzátartozók ajándékai is. A leletek jelentőségét egyrészt aprólékos kidolgozásuk, épségük (a zsebkések pengével együtt maradtak meg), valamint felirataik adják, másrészt egyedülálló az a tény, hogy egy helyen, ugyanabból a sírból kerültek elő.

A leleteket az érdeklődők egy közeljövőben megnyíló kiállításon nézhetik meg.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Gladiátorokért rajonghatott a savariai polgár

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra