Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hasfelmetsző Jack és társai: az angol történelem leghíresebb sorozatgyilkosai

2006. december 15. 11:00

Az újabb Hasfelmetsző kapcsán a leghíresebb angol sorozatgyilkosok rémtetteit gyűjtöttük össze, ám cikkünket csak erősebb idegzetűeknek ajánljuk!

<

Válogatott becenevekkel az arzéntől a morfinig

A Hasfelmetszőt, a kelet-londoni prostituáltak rémét, akit 14 utcalány meggyilkolásával hoztak összefüggésbe 1888-ban, soha nem sikerült elkapni, de Ipswich előtt sem ő volt az egyetlen sorozatgyilkos a brit bűnügyi krónikákban.

Az 1859-ben meghalt Burke és Hare ellen az volt a vád, hogy 16 gyilkosságot hajtottak végre. Áldozataikkal sötét edinburgh-i sikátorokban végeztek, majd a holttesteket a város orvosi egyetemeinek adták el.
Mary Ann Cotton 1873-ben jutott akasztófára Durham városában, mert húsz év alatt 21 személyt mérgezett meg arzénnel: áldozatainak többsége három egymást követő férjének gyermeke vagy rokona volt.
John Haigh volt "a savfürdős gyilkos", akit azt követően akasztottak fel 1949-ben, hogy kilenc gyilkosságot ismert el. Áldozatait - miután vérükből ivott - savban emésztette el. A rendőrség azonban megtalálta az áldozatok fogait, így tudták rábizonyítani rémtetteit.John Reginald Christie-t 1953-ban nekrofíliáért kötötték fel: nyolc nőt fojtott meg londoni otthonában, hogy aztán megerőszakolja holttestüket.

Myra Hindley és Ian Brady "a rekettyés gyilkosai" néven került be a bűnügyi krónikákba: 1966-ban ítélték őket életfogytiglani börtönre, öt - 10 és 17 év közötti - gyerek, illetve fiatalkorú meggyilkolásáért. Áldozataik közül többet megkínoztak. Myra Hindley 2002-ben halt meg.Peter Sutcliffe, "a yorkshire-i hasfelmetsző" öt év alatt 13 személyt késelt halálra, többségükben helyi prostituáltakat. A rendőrség kezdettől fogva gyanúsította, kilenc alkalommal hallgatta ki, míg végül sikerült bizonyítani, hogy ő követte el a gyilkosságokat. 1981-ben szabtak rá életfogytiglani börtönt.


Dennis Nilsen, "a nyakkendős fojtogató", négy év alatt 16 fiatal férfit fojtott meg londoni otthonában, majd feldarabolta holttestüket és a vécében tüntette el a maradványokat. 1983-ban ítélték szintén életfogytiglanra.

Kenneth Erskint, "a stockwelli fojtogatót" 1988-ban sújtották hasonló ítélettel hét személy meggyilkolásáért. Legidősebb áldozata 94 éves volt.

Rosemary és Frederick West otthona "a borzalom házaként" vonult be a krónikákba. A házaspárt 12 nő meggyilkolásával vádolták, köztük volt Frederick első felesége és lánya, valamint a pár egy másik gyermeke is. A nyugat-angliai Gloucesterben lévő házuk kertjében kilenc elföldelt áldozatuk maradványait találták meg a nyomozók, akik azt is megállapították, hogy a lemészárolt személyek húsából bizonyosan fogyasztott az ördögi pár. Frederick West 1995-ben öngyilkosságot követett el a börtönben, felesége viszont 2000-ben megfellebbezte az őt sújtó ítéletet.

Harold Shipman belgyógyász 2004-ben a börtönben felakasztotta magát, miután négy évvel korábban 15 páciensének meggyilkolásában mondták ki bűnösnek. Feltételezik, hogy csaknem 250 személlyel végzett halálos morfininjekció révén, ezzel alighanem ő a legtöbb áldozatot másvilágra küldő brit sorozatgyilkos - jegyezte meg az AFP.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hasfelmetsző Jack és társai: az angol történelem leghíresebb sorozatgyilkosai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra