Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Elkészítették a Hasfelmetsző fantomképét

2006. november 21. 09:30

A több, mint száz éve tartó nyomozás legújabb fejezetében a Scotland Yard szakemberei a legmodernebb eljárások és profilalkotók bevonásával készítették el Jack fantomképét.

<

Ilyen lehetett a gyilkos. Ha esetleg
felismeri, akkor hívja a Scotland Yardot!

Az öt prostituáltat megölő Hasfelmetszőt a mai napig nem tudták azonosítani. A szakemberek reményei szerint most végre megtudják, hogy pontosan hogy is nézhetett ki, és melyik londoni utcában élhetett a gyilkos. Az egyedülálló kutatás eredményeit tegnap este mutatták be egy angol tévécsatornán.

A Scotland Yard erőszakos bűncselekményeket kutató részlegének vezetője, Laura Richards vezeti azt a kutatócsoportot, amelyet a 118 évvel ezelőtti bűntények kiderítésére állítottak fel - derült ki a filmből. A legmodernebb eszközökkel dolgozó interdiszciplináris kutatócsoportban a nyomozók mellett egy patológus, egy történész és egy profilalkotó is helyet kapott. A bizonyítékok első vizsgálata során azt rögtön sikerült meghatározni, hogy a gyilkos egy 25 és 35 év közötti, köpcös, 165-170 centi magas férfi lehetett.

Hasfelmetsző Jacket sose kapták el. Alakjára nemcsak úgy emlékszünk, mint egy közönséges sorozatgyilkosra. Igazi rémfigura lett, akit a horrorirodalom ugyanúgy jegyez, mint a történettudomány. Hogy a rejtélyes gyilkos ki is lehetett valójában - királyi unoka, borbély, doktor, esetleg művész -, azt a mai napig csak találgatják.

Patricia Cornwell amerikai bestseller-író szerint például a Nagy-Britanniát a 19. század végén rettegésben tartó, Hasfelmetsző Jack néven ismert sorozatgyilkos nem más volt, mint Walter Sickert impresszionista festő. Egy ausztrál tudós egy újfajta DNS-vizsgálat alapján arra a váratlan következtetésre jutott, hogy Hasfelmetsző Jack nő lehetett. A nyomozást vezető rendőrtiszt pedig sokáig úgy gondolta, hogy Hasfelmetsző Jack egy lengyel zsidó bevándorló volt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Elkészítették a Hasfelmetsző fantomképét

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra