Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazatér a fríztöredék Athénba

2006. november 10. 16:00

Egy svéd tengerésztiszt 110 éve küldte haza családjának az Akropolisz egyik frízének darabkáját, a stockholmi hatóságok ezt a mai napon visszajuttatják Athénba.

<

Az eredetileg i.e. 420-ban emelt, kariatidáiról ismert Erechteion templom falát díszítő alkotás töredékét a XIX. század végétől mindmáig őrizte a svéd család. Tavaly azonban Birgit Wiger-Angner nyugdíjas testnevelő tanárnő, a fríz jelenlegi tulajdonosa olvasott az újságban arról, hogy Athén szeretné visszaszerezni az Akropolisz Lord Elgin által a XIX. század elején Nagy-Britanniába szállíttatott párkánydekorációit, de London elutasítja az igényt.

Ide kerül majd: új múzeum épül az Akropolisz lábánál

Ekkor a tanárnő maga jelentkezett az antik töredékkel a Földközi-tengeri térség és Közel-Kelet régiségeinek szentelt múzeumban, hogy felajánlja a tengerész előd küldeményét. A 8x20 centiméteres frízdarabot apjától örökölte, akinek testvére, Henning Lund valamikor 1895-ben hozta el az Akropoliszról a becses emléket - az egészen tavalyig a Wiger-Angner család otthonának büszkesége volt.

A frízdarabkát a mai napon maga Wiger-Angner asszony adja át Jeórjiosz Vulgarakisz görög kulturális miniszternek, természetesen az Akropoliszon.

A töredék a svéd múzeum vezetője szerint igen fontos, mivel az Erechteion temploma korántsem teljes, számos hasonló darabkát külföldi múzeumok őriznek - ahogy egyre több kerül elő belőlük, puzzle-játék szerűen lehet helyreállítani az eredetit.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazatér a fríztöredék Athénba

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra