Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Első világháborús levelek a kalapács alatt

2006. november 9. 10:15

Elárverezték a nagy háború egyik legdrámaibb eseményéről, az első lövészárkokban töltött háborús karácsonyról írt leveleket.

<

Az 1914 karácsonyán írt levelek igazi különlegessége abban rejlik, hogy azok elkerülték a cenzúrát, így hiteles képet festenek a lövészárkokban uralkodó állapotokról. A levelek írója ismeretlen, és az sem ismert, hogy túlélte-e az akkori borzalmakat. Az árverésen a levél aláírása után egyszerűen csak a `Fiú`-nak nevezték, ezzel is mintegy az ismeretlen katona emléke előtt tisztelegve.

"Ez a legemlékezetesebb karácsony, amit valaha eltöltöttem és amit el szeretné tölteni: a tegnapi ötórai tea óta egészen mostanáig azt hiszem egy lövés sem dördült. Az éjszaka nagyon tiszta, fagyosan holdfényes volt, alkonyat után tüzeket gyújtottunk és dalolgattunk. A németek gyertyákkal világították ki a lövészárkaikat, és boldog karácsonyt kívánva át is jöttek. Dalokat tanítottak nekünk stb. szóval egy nagyon társasági összejövetel jött létre. Néhányan közülük jól beszélnek angolul, így néha beszélgetés is kialakult. Néhányan átmentek hozzájuk is, egy ember azonban ott maradt. Minden bizonnyal megtartották szuvenírként. A tüzek ellenére borzalamasan hideg volt az éjszaka, és nehéz volt aludni az esedékes szolgálatok között. Reggel nagyon nagy köd volt, így a szokásosnál kicsit később fegyverkeztünk fel. Néhányunk kora reggel elment áldozni, a misét egy közeli lerombolt farmon tartották a frontvonalunk mögött. Én sajnos nem mehettem. Kell lennie valaminek a karácsony szellemében, mert most nyugodtan közlekedhetünk az árkokban, míg máskor a fejünket véletlen sem szabad kidugni.......Reggeli után fociztunk egyet, de a németek is ünnepeltek, és eltemették egy általunk lelőtt mesterlövész bajtársukat. Néhányunk átment segíteni... Most épp a karácsonyi ebédet főzzük, úgyhogy később befejezem a levelet...Később jót beszélgettünk velük, és ők azt mondták, hogy holnapig nem lőnek, ha mi sem szándékozunk ilyesmit tenni, így talán azt hiszem lehet egy kis ünnepünk."
A hadseregben általánosított jegyzettömb öt lapjára írt levelében a katona megörökítette a karácsonykor történeteket, így a címzett megtudhatta, hogy Szenteste az összes ágyú elhallgatott. A levelek megörökítik, hogy voltak, akik átmentek a másik táborba, és egy kivételével mind vissza is jöttek. Az olvasó azt is megtudhatta, hogy a német és brit katonák ezen a karácsonyon közösen énekeltek, sőt a levelek szerint a katonák cigarettát cseréltek egymással. Másnap az angolok egy jót fociztak, míg a németek végre angol segítséggel  eltemethették lelőtt bajtársukat. A Fiú szerint "az volt a legemlékezetesebb karácsony, amit valaha eltöltöttem vagy eltölteni szeretnék".

A Bonham's aukciósház szóvivője, Josephine Olley elmondta, hogy a levél egyedülállónak tekinthető, hiszen ebből végre őszintén megismerhetjük az ellenfelek közti barátkozásokat is. Később azonban mindez már lehetetlen volt, hiszen az egyre szigorodó fegyelem és az erősödő cenzúra minden fraternizálást és hasonló tudósítást is lehetetlenné tett.

A levél kikiáltási ára 500 font volt, és végül 12 ezer fontért talált gazdára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Első világháborús levelek a kalapács alatt

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra