Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Filozófiatörténeti kiállítás nyílt az Egyetemi Könyvtárban

2006. szeptember 5. 13:15

A budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) Egyetemi Könyvtárának több száz éves filozófiatörténeti gyűjteményéből nyílt kiállítás a múlt héten a bibliotékában.

<

A tárlat a Budapesten zajló Francia Nyelvű Filozófiai Társaságok Szövetsége 31. nemzetközi kongresszusának alkalmából nyílt meg, és a nagyközönség október 13-ig látogathatja - mondta a kiállítás hivatalos megnyitóján Szögi László, a könyvtár főigazgatója.  A Vigyázó szemetek Párizsra vessétek! - című, könyvekkel, kódexekkel, enciklopédiákkal és metszetekkel színesített gyűjteményeket bemutató tárlat több mint 400 éves múltra visszatekintő kultúrkincs, amely "eredetiségét és gazdagságát tekintve (...), európai mértékkel nézve is nagy érték" - fogalmazott a főigazgató.

Batsányi János 1789-ben íródott, A franciaországi változásokra című versének zárógondolatát a kiállítás címéül kölcsönvevő filozófiai könyvszemle tematikája a francia kultúrkörre épül. A XV. század előtti - a könyvnyomtatás korát megelőző - úgynevezett ősnyomtatványoktól kezdve egészen a XX. századi Esprit folyóirat 1956-os magyar forradalommal kapcsolatos írásáig több érdekesség lelhető fel a belvárosi intézmény dísztermében látható tárlaton.

A tekintélyes filozófiai gyűjtemény legérdekesebb példányaira vonatkozó kérdésre Kakasy Judit, a könyvtár munkatársa az MTI-nek elmondta: a XVIII. század második felében szerkesztett Nagy Francia Enciklopédia egyik "kalózkiadványa" - jogtalan kiadású darabja - mellett Dante Isteni színjátékát tartalmazó úgynevezett Dante-kódex, és Francois Rabelais egyik szépirodalmi könyve korabeli illusztrációval mindenképpen egyedi ritkaságnak számít.

Montaigne esszéi, Descartes Értekezés a módszerekről című matematikai és filozófiai műve szintén becses darabjai a gyűjteménynek, amelyet a hétvége kivételével hétköznap bárki megtekinthet az Egyetemi Könyvtárban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Filozófiatörténeti kiállítás nyílt az Egyetemi Könyvtárban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra