Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállították a pesti Freudokat

2006. június 27. 11:00

<

Szellemi kölcsönhatások az elektronikus kávéházakban

`A mai hálózatkutatási szemlélet közismert előhangja Karinthy egyik írása, de a pszichoanalítikusok tágabban is mutatták, hogy a később oly domináns két kultúra elképzelések helyett egyetlen egységes, modern európai kultúra van. Olyan kultúra, amelynek vendéglői asztalánál egyszerre van jelen a kísérleti pszichológus Révész, a filozófus Alexander Bernát, az antropológus Róheim Géza, s a költők sora, Kosztolányitól József Attiláig, s persze a sok-sok orvos-pszichoanalítikus, élükön Ferenczi Sándorral` - mondta az akadémikus. Szavai szerint a kiállítás ismét emlékeztet arra, milyen fontos volt ez a városi élet a szakmaközi diskurzus alakulásában.

Ferenczi és Freud

"Reméljük, hogy a mai világ új hálózati eszközeivel, az elektronikus kávéházakkal, ha nem is olyan izgalmas és érdekes, de ugyanolyan szellemi kölcsönhatásokat teremtő közege lesz a kultúrák párbeszédének, mint voltak a valóságos kávéházak, benne középpontban a pszichoanalízissel"
- mondta a megnyitón Pléh Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkárhelyettese.

A tárlat lehetőséget teremt arra, hogy a látogató Ferenczi életútján, családi, baráti és szakmai kapcsolatain keresztül végigkövethesse  a pszichoanalitikus mozgalom magyarországi kibontakozásának és virágzásának évtizedeit, a pszichoanalízis elmélyült kapcsolatrendszerét az irodalommal, a képzőművészettel és a társadalomtudományokkal. A kiállítás történelmi-politikai összefüggések hátterében érzékelteti a magyar analitikusok emigrációját és termékeny befolyásukat a modern pszichoanalízis és pszichoterápia fejlődésre.

A szervezők figyelmet szenteltek a sztálini időszaknak és a poszt-sztálini éveknek is, középpontba állítva azokat a pszichoanalitikusokat - többek között Hollós Istvánt, Hermann Imrét, Hajdu Lilit, Rajka Tibort, Székács Istvánt -, akik  túlélve a fasizmus éveit, majd a Rákosi diktatúrát, a több évtizedes hallgatás után, a folyamatosságot jelentették a budapesti iskola és a mai pszichoanalitikus nemzedék között.

A magyar és angol nyelvű kiállítás alapja a Magyar Magic év keretében a londoni Freud Múzeumban "Ferenczi and the Budapest School of Psychoanalysis" címmel bemutatott nagy sikerű kiállítás anyaga, de kiegészül olyan dokumentumokkal és képzőművészeti alkotásokkal, amelyek most kerülnek először a nyilvánosság elé.

A tárlat 2006 augusztus 20-ig, hétfő kivételével minden nap ingyenesen látogatható a Centrális Galériában (1051 Budapest, Arany János u. 32)

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállították a pesti Freudokat

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra