Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Parasztfelkelés Oroszországban

2006. június 16. 12:30

<

A szabadságvágy egy személyben: Sztyenyka Razin

Az időközben hétezresre duzzadt kozák had nem széledt szét, s 1670-ben ismét megindult lefelé a Volga mentén. Ez már nyílt lázadás volt, a felkelők ködös céljai között a `rendteremtés`, a `gonosz bojárok és tanácsadók` megbüntetése, a `jó cár megsegítése` szerepelt. Különösebb ellenállással nem találkoztak, a városok sorra hódoltak meg előttük, hamarosan bevonultak Caricinba (a mai Volgográdba) és Asztrahányba. Útjukat részeg orgiák kísérték, a gazdagokat kifosztották, a nemeseket legyilkolták, a nyilvántartásokat megsemmisítették, s mindenütt bevezették a kozák típusú, az egyenlőségen alapuló közigazgatást. Razin táborába áradtak a szolgaság elől menekülő parasztok és a jobbágyok, húszezresre duzzadt serege bevette Szaratovot és ostrom alá fogta Szimbirszket. A felkelés átcsapott a Don és a Donyec vidékére, sőt a központi tartományokba is, így már komoly fenyegetést jelentett a hatalom számára.

Alekszej cár sereget küldött az ostromlott Szimbirszk felmentésére
, a regulárisan képzett és kiválóan felszerelt katonák két csatában könnyűszerrel szétverték a fegyelmezetlen és gyengén felfegyverzett kozákokat. A sebesült Razin elmenekült, hírneve odalett, a moszkvai pátriárka kiátkozta, végül maguk a kozákok fogták el és szolgáltatták ki. A kozákvezért megkínozták, majd 1671. június 16-án a Vörös téren elevenen felnégyelték. A lázadás egy ideig nélküle is folytatódott, de a cári seregek az év végére rendkívül kegyetlenül leverték. Az utolsónak kitartó Asztrahány 1671 decemberében adta meg magát.

A lázadás tipikus népmozgalom volt, amelynek nem voltak határozott céljai. A kozákok előtt szabadságuk elvont eszméje lebegett, a parasztok az 1649-ben legalizált jobbágyság elől menekültek, de végül mindez rombolássá és pusztítássá fajult. A birodalom peremvidékét megrázó Razin-felkelésnek sem az orosz, sem a szovjet történészek nem tulajdonítottak nagy jelentőséget, de a nép ajkán Sztyenyka Razin a szabadságvágy megtestesítőjévé vált. Számtalan dal és legenda hőse lett, talán a legismertebb a Volga, Volga maty radnaja című dal, amelyet a hatvanas években a Seekers együttes is feldolgozott The Carnival Is Over címmel; 1908-ban Razin alakjával foglalkozott az első (tízperces) orosz játékfilm is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma - Vladár Tamás, Sajtóadatbank)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Parasztfelkelés Oroszországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra