Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

15 éve az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot

2006. június 19. 11:45

<

A Magyar Szabadság Napja

A felszereléseket, harcászati eszközöket és a lebontott laktanyák épületelemeit a záhonyi átrakó pályaudvaron létesített katonai rakodóbázison tették át a magyar szerelvényekből a szovjet vagonokba - áll a Sulinet vonatkozó cikkében.

Szovjet katonazenekar az utolsó szerelvény indulása előtt

A több mint egy éves művelet során a szovjet fél végig tartotta a "menetrendet": a katonák naponta egy-egy szerelvényt indítottak útnak a szomszédos ország közeli-távoli vidékeire. A személyi állomány kivonása ezzel párhuzamosan zajlott. Az első, szovjet katonákat hazaszállító katonavonat, amely a Veszprém megyében szolgálatot teljesített harckocsiezred egy gépesített lövész zászlóalját vitte a Szovjetunióba, 1990. március 13-án hagyta el Magyarország területét.

Minden tankot kivontak: a Székesfehérvér keleti határában húzódó Csúcsos-hegyről, a rendszerváltás évében leemelik a "Felszabadulás" jelképét megtestesítő T34-es harckocsit (Forrás: Roncskutatók)

A vég kezdete, amikor még hittek a szocialista közösség védelmében:
Matvej Burlakov vezérezredes, a Déli Hadseregcsoport főparancsnokának 1989. január 31-i sajtónyilatkozata

Tisztelt Elvtársak!
A szovjet kormánynak a fegyveres erők és fegyverzetek egyoldalú csökkentéséről hozott határozata értelmében a Magyar Népköztársaság területéről 22 egységet vonnak ki...E kivonás után a hadseregcsoport létszáma több mint 10 000 fővel csökken: mintegy 2400 tiszttel és zászlóssal, valamint csaknem 8000 tiszthelyettessel és katonával. Elhagyja az ország területét több mint 1800 szovjet katonacsalád, tehát még csaknem négyezer ember. A harcjárművekből és fegyverzetekből kivonnak több mint 450 harckocsit, több mint 200 löveget és aknavetőt, több mint 3000 gépkocsit és más technikai eszközt. Ennyi embert és gépet áthelyezni rendkívül összetett dolog, ezért a kivonások következetességének és rendjének kidolgozása nagy alapossággal folyik...Ily módon 1990 végére valamennyi kivonás alá eső csapat, harci technikai eszköz és fegyverzet a Szovjetunió területén lesz...Szeretném hangsúlyozni, hogy védelmi doktrínánk érvényesítése céljából sor kerül a szovjet csapatok visszavonására az osztrák határtól. Úgy gondolom, hogy a csapatok kivonása Szombathelyről, Mosonmagyaróvárról, Fertődről és Győrből jó példa a biztonsági övezet gyakorlati megteremtéséhez. Befejezésül szeretném elmondani, hogy a Déli Hadseregcsoport alakulatainak kivonásakor a Magyar Népköztársaság területéről az elégséges védelem ésszerű elvéből indulunk ki. Fegyverbarátainkkal, a Magyar Néphadsereg katonáival együtt, a továbbiakban is megbízhatóan eleget teszünk a reánk rótt internacionalista feladatnak - a szocialista közösség védelmének. (Forrás: Haditechnika, 1991/1)
A következő 15 hónap folyamán
csaknem 35 ezer vasúti kocsi szállította el a 100 ezer katonát és polgári személyt, valamint a mintegy 27 ezer harci technikai eszközt és a több százezer tonna anyagot. Az 1991. június 16-án elindult utolsó katonavonat a felszámolt rakodóbázisok felszereléseit vitte magával. Az utolsó szovjet katona, Viktor Silov altábornagy, a hazánkból kivonult Déli Hadseregcsoport parancsnoka 1991. június 19-én 15 óra 01 perckor a záhony-csapi hídnál lépte át a magyar határt.

Az eredeti - június 30-i - határidő emlékére az Országgyűlés 2001. május 8-i ülésén június utolsó szombatját a Magyar Szabadság Napjának nyilvánította.

(Forrás: Múlt-kor, Sulinet, MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

15 éve az utolsó szovjet katona is elhagyta Magyarországot

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra