Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Leégett Gdansk legrégibb temploma

2006. május 24. 13:00

Súlyos károkat okozó tűz pusztított a Balti-tenger partján fekvő lengyel kikötőváros, Gdansk legrégibb templomában. A XII. században alapított gótikus Szent Katalin-templom tetőszerkezete beomlott.

<

A TVN24 lengyel televízió szerint a tűzoltók húsz kocsival érkeztek a történelmi városnegyedbe, és két óra alatt, késő délutánra megfékezték a lángokat. A tűz oka egyelőre nem ismert, egyes értesülések szerint a lángok a tetőn végzett javítási munkálatok közben keletkeztek.

Egy megkérdezett művészettörténész szerint a lángok és az épületbe fecskendezett nagy mennyiségű víz valószínűleg kárt tett az értékekben. A templomban nagy értékű reneszánsz és barokk festményeket őriztek. Az épület ezenkívül helyt adott egy templomórákat bemutató kiállításnak, fatornyában pedig egy 49 harangból álló harangjáték működött. A tűzoltók mindenesetre megpróbálták biztonságba helyezni a mozdítható műkincseket, főleg festményeket és szobrokat.

Az egyes elemeiben az 1200-as évekből származó gdanski templomot egy 1905-ös tűz javarészt elpusztította, az épületet később aprólékos munkával állították helyre.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Leégett Gdansk legrégibb temploma

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra