Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Két hét múlva láthatjuk a pataki könyveket

2006. február 16. 08:15

Március elsejétől június közepéig a Magyar Nemzeti Múzeumban tekintheti meg a nagyközönség a sárospataki könyvtár köteteit - áll a Népszabadságban.

<

A könyvek hazahozataláról és az azt követő feladatokról tegnap Vass Lajos, a kulturális minisztérium politikai államtitkára; Gémesi Ferenc, a külügyi tárca helyettes államtitkára és Csomós József püspök jegyzőkönyvet írt alá, mely szerint a könyvek állapotfelmérés és állagmegóvás céljából az Országos Széchényi Könyvtárba kerülnek, majd a múzeumi bemutató után kerülnek haza a Sárospataki Református Kollégium Könyvtárába. A magyar állam 400 ezer dollárt fizet a könyvek több mint fél évszázadon át való tárolásáért a Nyizsnyij Novgorod-i Lenin Könyvtárnak.

Külügyi források szerint a könyvek hazahozatalának céldátuma február 25. A ritkaságokat Malév-géppel, különleges konténerekben, fokozott biztonsági intézkedések kíséretében szállítják Nyizsnyij Novgorodból Budapestre. A pontos dátumot biztonsági okokból nem hozzák nyilvánosságra. A ritkaságok hivatalos átadására előreláthatólag február 28-án, a Nemzeti Múzeumban, az akkor budapesti hivatalos látogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz elnök jelenlétében kerül sor.

A cikk a Népszabadságban

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Két hét múlva láthatjuk a pataki könyveket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra