Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Pazarló életet folytatott Mozart családja

2006. január 27. 08:30 Kállay Katalin

Mozarték anyagi helyzetének romlásával nagyon sokat foglalkozott a Mozart-kutatás. Sokszor érte a családot a könnyelműség vádja, és gyakran ábrázolták a komponistát isteni tehetséggel megáldott, de léha, részeges alaknak, aki szerencsejátékokon vesztegette el vagyonát.

<

A tudomány mai állása szerint nyugodtan kijelenthetjük, hogy a leghalványabb gyanú sem utal arra, hogy Mozart szerencsejátékos lett volna, kis tételekben kártyázott és billiárdozott ugyan - lakásukban billiárdasztalnak is jutott hely, Constanzéval szinte minden nap játszottak -, de bizonyosan nem látogatta a hírhedt bécsi játékbarlangokat. Anyagi lehetőségei alapján tíz percnyi játékot sem engedhetett volna meg magának egy ilyen intézményben.

A Mozart-család

Amikor Leopold 1785-ben meglátogatta Mozártékat, anyagi helyzetük még a legszebb reményekre jogosított. Ám hiába hoztak sikert az 1785-86-os évek előfizetéses koncertjei, hiába aratott diadalt Bécsben, majd fél évvel később Prágában a Figaro, hiába a Don Giovanni sikere, s hiába hozott nagy bevételt néhány megjelentetett műve, Mozart bécsi népszerűsége 1788-ra hanyatlásnak indult, és ezzel együtt anyagi biztonsága is megrendült. Előfizetéses koncertjei érdektelenségbe fulladtak, közben pedig Constanzénak költséges kúrákat kellett vennie a Bécs melletti Badenben.

Mozart kötelezettségei közé tartozott, hogy megjelenjen bizonyos udvari rendezvényeken, tehát illett elegánsan öltözködnie, s mivel a sok-sok társadalmi esemény legtöbbjén oldalán feleségével jelent meg, Constanzénak is adnia kellett a megjelenésére. Kényelmes és szépen berendezett lakásukban (a korabeli szokás szerint két cselédlánnyal) gondtalanul és nagyvonalúan éltek, szívesen láttak vendégeket és bizonyosan nem verték fogukhoz a garast.

Mozart tehát költségesebb életet élt, mint a legtöbb korabeli bécsi muzsikus, de ez nem jelenti azt, hogy meggondolatlanul költekezett volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Pazarló életet folytatott Mozart családja

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra