Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Reggelire is sört ittak a középkori londoniak

2005. december 5. 10:00

A középkori London lakosai víz helyett is sört ittak. De vajon tényleg ennyire iszákosak lettek volna? A jelenségért a korabeli ivóvíz szennyezettsége a felelős.

<

Museum of London középkori részlegén november 25. óta látható az új kiállítás, amely a korszak sörfogyasztási szokásait, s azok hátterét ismerteti a látogatókkal, nem kevés meglepetést okozva nekik.

Néhány nappal a megnyitó előtt a téma szakértői is megszólaltak, azt állítva, hogy a napokon át tartó eszem-iszom és a sörhas egyáltalán nem modern jelenség. Hétszáz évvel ezelőtt minden ötvenedik londoni lakosra jutott egy söröző, azaz 1300-nál is több üzemelt a mai főváros területén - mondják a történészek.

A jelenségnek valójában igen hétköznapi és érthető oka volt: a víz és a tej - szennyezettsége miatt - fogyasztásra gyakran alkalmatlan volt, a teát és a kávét pedig még nem ismerték. Maradt tehát a sör, naponta akár négy és fél literrel - avat be a titokba Tom Knox, aki sörfőzőként még ma is a középkori foglalkozást űzi egy olyan sörfőzdében, amely a modern időkben is arra törekszik, hogy teljesen eredeti változatában állítsa elő a folyékony kenyeret.

Egy középkori söröskorsó
John Clark, a múzeum kurátora azért felhívja a figyelmet arra, hogy a londoniak által oly kedvelt nedű a mainál jóval enyhébb volt, ezért lehetséges, hogy még a gyerekek is ezzel kezdték a napot. A malátával kevert árpát a XII. században még nem dúsították komlóval, míg kétszáz évvel később a komlóból készülteknek megnőtt a népszerűsége, s az "ős sör" kiszorult a piacról.

Clark felidézte azt a szigorúan vett korabeli angol szokást is, amely elítélte az éjszakai csellengést (értsd: részeges randalírozást) az utcákon. Kialakult hát az a gyakorlat, hogy az inni-vágyó nem járkált egyik helyről a másikra, hanem az este elején betért az aznapra kiválasztott pub-ba, és ott iszogatott egy éjszakán át.

A múzeumi tárlatot- többek között - korabeli kancsók és söröskorsók teszik szemléletessé. A helyiek számára jól ismert pocakos figura, Toby is megtalálható a kiállított műtárgyak sorában; a pufók kis "Toby-kancsókon" ábrázolt arc tökéletesen emlékeztet azokra, akiknek épp most gurult le egy-két deci a torkán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Reggelire is sört ittak a középkori londoniak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra