Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

A csillagok jelezték Delphoi szertartásait

2005. szeptember 19. 10:05

<

Sziklafalak árnyékában

Pythia a csillagok alatt
A tanulmányban egy másik diák, Efrosyni Boutsikas fejti ki részletesen a "sziklák és csillagok"- elmélet magyarázatát: "Apollón templomát a keleti oldalon hatalmas sziklafalak határolták, ezek pedig lehetetlenné tették a keleti égbolt teljes megfigyelését. A horizont ettől itt magasabbra került, így a csillagoknak hosszabb utat kellett bejárniuk, mielőtt épphogy napkelte előtt láthatók lettek volna. Ez pedig azt jelenti, hogy ha az Apollón szertartásokat kora reggel tartották, egy különleges reggeli csillag-együttállás megfigyelésével, akkor az az említett okok miatt egy hónappal később következett be, mint más, sík horizontú városok esetében."

Salt szerit ez a különleges csúszás tette lehetővé, hogy mások messzi földről is ellátogassanak a  rituáléra, ugyanis azalatt az egy hónap alatt a Mediterráneum bármely pontjáról odaérhettek, így végül mindenki a saját naptárában is megjelölhette az időpontot, és nem kellett Delphoi mások által nem ismert időszámításához igazodni.

Az esemény ma is megtekinthető, bár a csillagképek azóta történt elmozdulása miatt a mai naptár utolérte Delphoi ősi időszámítását : az eredetinél pont egy hónappal később, február elején lehet keresni a különleges jelet az égbolton. Komoly problémát jelent azonban a fényszennyezés - írták a kutatók, mert az itteni csillagok fénye nagyon halvány, és így az Athénból például ma már egyáltalán nem, és Delphoiból sem könnyen látható. Próbálkozni azonban érdemes.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

A csillagok jelezték Delphoi szertartásait

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra