Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Botránykönyv a német fociszövetség náci múltjáról

2005. szeptember 21. 12:00

A német fociszövetség 60 év után először szembesül sötét múltjával: egy most megjelenő könyv mutatja be a nácikkal önként együttműködő játékosok és edzők életútjait.

<

Egy rég várt könyv

Kísért a náci múlt

Náci kommuna a 30-as évek Amerikájában
Robbanó csokoládé volt a nácik csodafegyvere
Újraértékelik a náciellenes ifjúsági csoport szerepét
A nácik a Szovjetunióba deportálták volna a zsidókat
Előkerült a nácik nukleáris bombájának terve
Egy mítosz leomlik: Allende náci nézetei
"Már rég meg kellett volna írni ezt a könyvet" - sajnálkozott Otto Schily német sportminiszter a könyvbemutatón. "Úgy tűnik, mostanára elég idő eltelt, hogy Németország képes legyen tisztán látni a náci időszak eseményeit". Schily szerint a Német Futballszövetség (DFB) a mai napig hordozta magával azt a szégyent, amit a kollaboráció évtizedekig tartó titkolása jelent, ám a szövetségnek semmi oka arra, hogy tovább titkolja múltját. "A náci időszakban a DFB messze került a hősies teljesítménytől: borzalmas emberek és szörnyű magatartásformák uralkodtak. A tények fájdalmasak és szomorúak, de szembe kell néznünk velük". Schily azt reméli, hogy a könyv - amelynek borítóján a Hitlernek szalutáló focicsapat látható - széleskörű vitákat kezdeményez a német foci rajongótáborában is. "Segíteni fog a jövő évi Világkupában" - mondta. "El tudom képzelni, hogy több olyan külföldi látogató is érkezik majd, akik megkérdezik, mi történt 1933 és 1945 között. Nagyon sok minden felmerülhet. Ez a  könyv sok mindenre választ ad majd".

A Mainzi Egyetem történésze, Nils Havemann által írt "Fussball unterm Hakenkreuz" (Foci a horogkereszt árnyékában) megjelenésekor rögtön botrányt kavart bevezető fejezetével, amely a sötét múlt elkendőzését tárgyalja. A könyv Havemann hároméves kutatásainak eredményeként született meg a szövetség anyagi támogatásával.

A munka bemutatja, hogy a Német Fociszövetség (DFB) miként működött együtt a nácikkal azok 1933-as hatalomra kerülésétől, és hogy miként szorították ki a foci minden területéről - a játékosoktól, a klubtulajdonosokig és szponzorokig - a német zsidókat. "Bár a DFB-ben kevesen voltak a náci párt tagjai, vagy a fajelmélet elkötelezett hívei, a legtöbben személyes ambícióikat és kicsinyes vágyaikat kiélő megalkuvók voltak, akik kihasználták a kínálkozó lehetőséget" - írta Havemann. A DFB legtöbb tagja közvetett szerepet játszott a náci vezetők uralmának megszilárdításában, ám hagyták, hogy a náci módszerek "elcsábítsák" őket", s így az elnyomás, az üldöztetések, a háború és a megsemmisítések támogatóinak oldalára kerültek - állítja Havemann.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Botránykönyv a német fociszövetség náci múltjáról

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra