Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Konzerváló fürdő a régi kéziratoknak

2005. szeptember 12. 14:00

<

Korrodál a mennyei kék

Kéziratok a Múlt-koron

Szenzációs lelet a Júdeai-sivatagban
Megtalálták Newton alkimista jegyzeteit
Ősi kéziratok és a hipermodern technika
Arkhimédész tételei a röntgengépben
Hatalmas áttörés az ókortudományban
Digitalizálják a világ legrégibb Bibliáját
Kolar és csapata azonban a kutatás során rájött arra is, hogy vannak olyan tintakészítési receptek is, melyek az eljárás során inkább a "mennyei kék" színt írják elő, mint a szénfeketét. Ezekben pedig a kutatók szerint a fő összetevő inkább a kék rézszulfát, azaz a réz lehetett, mint a vas. Ezután a régi tinták mintáik tesztelése és analízise után sikerült kimutatni, hogy a minták nem csak rezet, hanem krómot és mangánt is tartalmaztak, melyek így együttesen jóval korrozívabb hatást érnek el, mint a vas önmagában. Ez Kolar szerint nagyon fontos felfedezésnek számított a vizsgálatban.

Ezt követően a csapat azokat az összetevőket és antioxidánsokat kezdte vizsgálni, melyek az emberi szervezetben úgy állítják le a sejtkárosodást, hogy megkötik a relatív atomokat. Kolar egyik munkatársa, az amszterdami Holland Kulturális Örökség Intézetének szakértője Han Neevel korábban már dolgozott ezzel az eljárással: akkor a korai tintákban lévő vas korrozív hatását vizsgálta, és megpróbálta azt lelassítani. Ezt a fitának nevezett összetevővel érte el, mely azonban fémspecifikus anyag, így nem lehet minden régi tintánál felhasználni, másrészt pedig mivel a fita vízalapú anyag, ezért ez esetben nem dolgozhattak vele minden mintán.

Kolar egyelőre még nem hozta nyilvánosságra a konzerváló eljárás minden további részletét, de elmondása szerint a kezelés jelentősen megnöveli az ősi papírok élettartamát, az eddigi becslések szerint legalább tízszeresére. A kutatók a módszert más anyagokon is kipróbálják majd, többek között bőrön és selymen. Ezek ugyanis szintén igen erősen korrozív színösszetevőket tartalmaznak, melyek széteshetnek az idők folyamán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Konzerváló fürdő a régi kéziratoknak

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra