Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kiállítás nyílt Dali és könyvei címmel Spanyolországban

2005. április 22. 13:06

Salvador Dalí szenvedélyes olvasó volt, ugyanakkor bősz könyvmanipulátor is. Nem tudott ellenállni annak, hogy azon nyomban ne fűzze hozzájuk gondolatait szövegekkel, rajzokkal.

<

A Girona tartománybeli La Perában a Gala-Dalí kastélyban Dalibros címmel december végéig látható kiállítás nyílt Dalí és a könyvek viszonyáról. A híres pár mindkét tagja nagyon szerette a könyveket (nem véletlenül készített a katalán zseni annyi könyvillusztrációt a legkülönfélébb szerzők műveihez, Dantétól Freudig), amelyeket szinte szent tárgyaknak tekintettek.

 

Gyakran előfordult, hogy míg Dalí festett, Gala felolvasott neki. Dalí ihletet is keresett a könyvekben és ha megtalálta, annyira sietett azt papírra vetni, hogy magában a könyvben rögzítette. Teleírta a margókat, változtatott a neki nem tetsző részeken, sokszor az eredeti illusztrációkat is teljesen átrajzolta. A kiállítás szervezői szerint senki sem állt annyira közel a könyvekhez, mint Dalí, aki olvasóként, szerzőként, grafikusként is rajta hagyta keze nyomát olvasmányain - írta a spanyol El País című napilap.

 

A kiállítás egyik terme ismeretlen vagy kevéssé ismert fotókat mutat be az olvasó Dalíról és Galáról. Dalí ezeken a fotókon sem tagadja meg önmagát. Míg Gala az átlagember nyugodt pózában olvas, Dalít vagy a kandalló párkányán csüngve vagy az asztal alá bújva láthatja a látogató. A képeket híres fotósok, köztük Brassai és Man Ray készítette.

 

(Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kiállítás nyílt Dali és könyvei címmel Spanyolországban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra