Újraindul a sörgyártás a canterbury székesegyházban
2004. november 17. 12:00
A középkorig visszanyúló hagyománya van a canterbury katedrális birtokain a sörgyártásnak.
Újjáéledt hagyomány: Bishops Finger Kentish Strong Ale |
Richard Marsh kanonok szerint a szerzetesi közösség ugyanezen a helyen, Canterburyben 1100 és 1538 között folyamatosan foglalkozott sörfőzéssel. A pap azt reméli, a székesegyház söre "felkelti majd az emberekben a vágyat, hogy jó kedvvel és barátsággal keressék fel" templomukat.
Egy helybéli üzletvezető, Cris Needham örül a régi-új sör megjelenésének: "Szükségünk volt valami helybeli sörre, és nagy örömünkre szolgál, ha helyi vállalkozások mellé szegődhetünk".
"Új márkánk igazi, ünnepléshez való sör, Faversham üzemünkben hagyományos módszerekkel állítjuk elő" - mondta Tracey Jepson, az 1698-ban alapított Shepherd Neame sörfőzde egyik vezetője.
A középkorban volt időszak, amikor a sört biztonságosabbnak tartották a víznél, hiszen a víz ragályokat terjesztett, míg a sörben a főzés által elpusztultak a baktériumok. Ekkoriban sok szerzetesi közösség állított elő sört, ám a hagyomány megtört, mikor VIII. Henrik a 16. században feloszlatta a szerzetesrendeket.
A sör értékesítéséből befolyó hasznot a katedrális fenntartására fordítják.