Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Orosz kézbe kerülhet a Vasari-archívum

2009. október 26. 09:02 The Guardian, MTI

Egy orosz holding vásárolta meg Giorgio Vasari (1511-1574) olasz építész, manierista festő, művészeti író fennmaradt archívumát, amelyet jelenleg szülővárosában, Arezzo toszkán városban őriznek.

<

Az Il Messaggero olasz napilap pénteki száma szerint Giovanni Festani, Vasari legutolsó örököse 150 millió euróért adta el a régóta hirdetett gyűjteményt, amely könyveket, rajzokat és Vasarinak többek között Michelangelóval és az akkoriban élt pápákkal folytatott levelezését tartalmazza.

Giorgio Fanfani, Arezzo polgármestere szerint a gyűjtemény eladása mérhetetlen veszteséget jelent a városnak. Bár az adásvételi szerződés egy záradéka szerint az archívumnak Arezzóban kell maradnia, ez nem nyugtatja meg Fanfanit. Mint mondta: "nehéz elhinni, hogy valaki 150 millióért megvásárolja az archívumot, majd itthagyja".

A város három hónapot kapott arra, hogy felüllicitálja az inkognitóban lévő orosz befektetők ajánlatát. A polgármester szerint azonban "ez egyszerűen nevetséges: nincs olyan város egész Olaszországban, amely ki tudna fizetni erre ennyi pénzt". Hozzátette: a kormány és a művelődési minisztérium feladata biztosítani azt, hogy ilyen kincsek ne kerüljenek idegen kézbe.

Az eladás megakadályozásának érdekében a polgármester Silvio Berlusconi kormányfőhöz fordult segítségért, aki Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök vendégeként jelenleg Szentpéterváron tartózkodik. "Egyszerűen megengedhetetlen, hogy Olaszország megváljon a Vasari-archívumtól. Arezzo városa 2011-ben méltóképpen akarta megünnepelni Vasari születésének 500. évfordulóját" - nyilatkozta Fanfani. Az olasz kulturális miniszter bejelentette, hogy kivizsgálják az esetet.

Michelangelo tanítványaként Vasari a mester nagy római falfestményeinek másolásával képezte magát. Firenzében nagyrészt a Medici-család szolgálatában állt tanácsadóként, s ő tervezte az Uffizi-palotát, amely a Mediciek kormányzatának székhelye volt. Michelangelóval tanítványi-baráti kapcsolatot ápolt, festett képeket is Michelangelo útmutatásai szerint, és az ő tanácsára kezdett építészeti tanulmányokat.

Több firenzei művész életrajzát készítette el: kora jelentős mestereinek életéről és műveiről készült írásai miatt az egyik első művészettörténészként tartják számon. Vasari vezette be a gótika kifejezést - bár ő maga eredetileg lekicsinylő értelemben használta. Ugyanígy a manierizmus stílustörténeti korszak elnevezését is hozzá kötik. A mai művészettörténészek szerint a reneszánsz szót is minden bizonnyal ő írta le először, 1550-ben.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Orosz kézbe kerülhet a Vasari-archívum

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra