Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Bolsevikok elől mentették a most talált érméket

2008. április 20. 17:00

Mintegy 8000 darab, a cári időkből származó pénzérmét találtak Oroszországban, a lipecki területen lévő Juszovo falu templomában.

<

A templom a 19. század negyvenes éveiben épült, de Sztálin idejében bezárták, és egészen a legutóbbi időkig raktárnak használták; felújításáról nemrég döntöttek. A helyi iskola diákja és szülei a maradék gabonát és szemetet hordták ki a templomból, amikor egyikük az oltár mellett talált egy pénzérmét, aztán még egyet, végül már mindenki a pénzeket kereste; végül két vödörnyi gyűlt össze.

A megtalálók értesítették a régészeket, a leletet pedig a rendőröknek adták át, akik hét órán át leltározták a kincset: a 7986 érme között van 713 ezüstpénz, a többi réz, és akadnak benne külföldi pénzérmek és medálok is.

A moszkvai patriarchátus szerint a juszovói egyházközösség kopejkánként összegyűjtött pénzét találták most meg, alighanem ők maguk ásták el a bolsevikok elől az oltár mellett, amit egy kívülálló aligha tehetett volna meg. Egyelőre nem tudni, mi lesz a lelet sorsa, de a gyerekek az esetleges jutalmat a templom helyreállítására akarják fordítani.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Bolsevikok elől mentették a most talált érméket

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra