Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rehabilitálják Indiában A dzsungel könyve íróját

2007. december 5. 12:00

Hamarosan felavatják az első indiai múzeumot a híres író, Rudyard Kipling tiszteletére, akit korábban évtizedekig a brit imperializmus prófétájaként tiltottak be az országban.

<

Egy nonprofit alapítvány támogatásával felújítják Kipling szülőházát, és ott helyezik majd el a szerzőhöz kapcsolódó emléktárgyakat. Ez lehet a szerző rehabilitálásához vezető első lépés abban az országban, amely leghíresebb regényeit és költeményeit ihlette - írta a The Times of India tudósítója, Swapan Dasgupta. Az ország függetlenedése után hatvan évvel azonban az indiaiak még mindig nehéznek találják, hogy Kiplingről beszéljenek, aki a szemükben sokszor még ma is a Brit Gyarmatbirodalom és a fehér felsőbbrendűség egyik megtestesítője.

Hivatalosan a munkáiban állítólagosan fellelhető rasszizmust okolják azért, hogy regényei a mai napig tiltólistán vannak az indiai iskolákban és egyetemeken. Ez azonban most megváltozhat: Rukmini Bhaya Nair, az Új-Delhiben álló Indiai Technológiai Intézet angol professzora szerint az író szülőhelyének rendbehozatala lesz az első lépés ahhoz, hogy az ország végre megbocsásson Kiplingnek.

Az épület prominens helyen áll: a ma India vezető művészeti és építészeti egyetemének számító bombayi J. J. Művészeti Iskola kertjében található épületet mára benőtte a trópusi őserdő, és csupán a bejáratnál elhelyezett mellszobor utal Kiplingre. Az egykor elegáns szobák mára a pusztulás szélére kerültek, és bár a hely igen távol van a népszerű turista látványosságoktól, az író rajongói mégis minden alkalommal elzarándokolnak ide, hogy leróják tiszteletüket.

A jótékonysági célokra adományokat osztó Jindal Alapítvány ezért úgy döntött, hogy a bombayi városi hatóságok jóváhagyásával felújítják az emlékhelyet. Ott viszont semmilyen tárgyi emlék nem maradt meg, ezért felhívásukban fotókat, leveleket, kéziratokat és az író egykori használati tárgyait kérik a gyűjtőktől, hogy megtölthessék a leendő múzeumot.

Érdekesség, hogy a hivatalos tiltások és viták ellenére Kipling kultusza a mai napig megmaradt az indiai társadalomban. Könyveiből évente közel 20 ezer példány fogy az országban, és a múzeum tervezett jövő évi megnyitására a külföldi látogatók mellett tekintélyes számú helyi rajongót is várnak. Dasgupta végül üdvözölte a rehabilitációt, mondván: "Kipling volt a 20. század hajnalán India legnagyszerűbb krónikása". Szerinte Kipling mellett igen fontos lenne a Brit Birodalom örökségének elfogadása és feldolgozása is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rehabilitálják Indiában A dzsungel könyve íróját

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra