Lapidáriumba költözött az ókori lakoma
2007. október 11. 10:00
A bor és a lakoma - A hatalom jelei címmel látható időszaki kiállítás keddtől Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.
<
A görögök szerint a legkiválóbb bort úgy lehetett készíteni, ha hagyták, hogy a szőlőfürtök saját súlyuknál fogva préseljék egymást. Ezt követte a klasszikus préselési eljárás, s végül, ha kevésbé előkelők számára készült a bor, a már egyszer kipréselt fürtöket újrapréselték, s az így nyert léhez forró vizet adtak. A római korban a rendelkezésre álló, meglehetősen változatos szőlőfajták ellenére csupán kétféle bort készítettek: erős és édes borokat, mégpedig vörös (azaz fekete, sötét: vinum atrum) és fehér (vinum candidum) változatban.
Elfogadott volt, hogy a borhoz valamennyi tengervizet, oldott gyantát, kátrányt, írisz gyökeret ("ibolyagyökér"), illetve mész-ásványokat és ólomsót, gipszet, meszet és szurkot adtak. Az efféle adalékanyagoknak köszönhető kétes minőséghez hozzájárult, hogy a bor, mielőtt otthoni fogyasztásra vagy a kocsmák asztalára került volna, hosszú tengeri utat tett meg, és ez rontott az állagán, a zamatán.
Az Olasz Kultúrintézet támogatásával megvalósult bemutató egy hónapon át, november 9-ig látható a Római Kori Lapidáriumban (Kőtár), ahol ezt megelőzően ókori római gyermekszobrokat csodálhattak meg a látogatók.
(Múlt-kor/MTI)