Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Örökségvédelmi projektekről állapodtak meg a restaurátorok

2007. április 5. 17:00

A kulturális örökségvédelem területén érvényes orosz-magyar együttműködési megállapodást írtak alá a szervezetek vezetői Budapesten.

<

A szerződést az összoroszországi restaurátorok szervezete részéről Artem Novikov elnök, az Állami Műemlékhelyreállítási és Restaurálási Központ képviseletében pedig Szécsi Zolt igazgató látta el kézjegyével.

Az együttműködés első tervezett lépéseként a Magyar Nemzeti Galériában jelenleg látható, A restaurálás művészete című tárlat vendégszerepel a Moszkvai Magyar Kulturális Intézetben, valamint - még az idén - a szentpétervári néprajzi múzeumban is. Ezután az orosz restauráció eredményeit mutatják majd be Magyarországon - közölte Szécsi Zsolt.

Hangsúlyozta, hogy az Ermitázs egyik szárnyának felújításában már magyar szakemberek is részt vesznek, és a szeptemberi, örökségvédelmet tárgyaló összoroszországi kulturális konferenciára a szervezők magyar szakértőket is meghívtak. Az igazgató elmondta: a híresen jó orosz épületrestaurálási módszerek elsajátítása, és a "hiányszakmák" megismerése érdekében fiatalokat küldenek majd ki Oroszországba. A középiskolások ezáltal a stukátor, díszműkovács és díszítőfestő szakmákat ismerhetnék meg - tette hozzá.

"A kulturális örökségvédelemnek nincsenek határai" - szögezte le Artem Novikov, hozzátéve, hogy Magyarország az első, amellyel ilyen megállapodást aláírtak. Az egyezmény egy hosszútávú együttműködés első lépése, a későbbiekben a közreműködési területek bővítését tervezik - jegyezte meg.

Az egy évre kötött, évente automatikusan meghosszabbítandó megállapodásnak fontos eleme az információ- és tapasztalatcsere, valamint a kulturális örökségvédelmi programok, projektek és szakmai konferenciák szervezése.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Örökségvédelmi projektekről állapodtak meg a restaurátorok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra