Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Hazatérnek a bizánci ikonok

2007. január 25. 11:45

Egy amerikai alapítvány január 10-én a New York-i ciprusi főkonzulátuson több száz éves lopott bizánci ikonokat adott vissza az ortodox egyháznak.

<

Charles Pankow Alapítvány a Sotheby's aukciósház egyik 2005-ös árverésén eladásra kínált tárgyakat szolgáltatta vissza. Akkor ugyanis a ciprusi kormányzat - hallva a tervezett aukcióról - közbeavatkozott, és washingtoni követségén keresztül az árverés leállítását kérte, mondván az ikonokat tőlük lopták el.

A Sotheby's az igény bejelentése után informálta az alapítványt a kérésről, akik aztán közös megállapodásra jutottak a ciprusi kormányzattal. A megegyezés részletei titkosak maradtak, ám az alapítvány az ilyenkor szokásos taktika alkalmazása (a lopottműkincseket nonprofit szervezetek közreműködésével szokták visszaadni) helyett egyenesen az egyház képviselőinek adta át a műtárgyakat. A 13-14. századi ikonok közül három a kürenai püspökségből, két ikon Kalopanaüiotiszból, míg másik kettő ismeretlen helyről származik.

Az ikonokat valószínűleg az 1974-es török megszállás alatt lopták el, majd külföldre csempészték azokat. Az egészségügyben és oktatási szférában mozgó Pankow (1923-2004) hat ikont az 1980-as években szerezte meg, és később mindet alapítványának ajándékozta, mert nem tudott arról, hogy bármilyen követelés fennállna azokkal szemben. Pankow neve a műgyűjtők körében nem ismeretlen: 2004-es haláláig jelentős egyiptomi, kínai és orosz műtárgyakból álló gyűjteményt hozott létre, és az Egyesült Államokban az övé a legnagyobb görög és orosz műtárgykollekció.

A ciprusi egyház és az állam keményen fellép a műkincstolvajokkal szemben, és nemrég azt kérték az Egyesült Államoktól, hogy az UNESCO lopott műtárgyakra vonatkozó határozatai értelmében kiemelten figyeljenek oda a beviteli tilalmak betartására. A kérést az amerikai régészet társaság is támogatta, nyílt levelükben a ciprusi örökség védelme és megóvása mellett szálltak síkra.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Hazatérnek a bizánci ikonok

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra