Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Rejtélyes légicsata az elfeledett háborúban

2006. november 17. 08:00

1950-ben, a koreai háború kezdetén a világ első sugárhajtású repülőgépek részvételével megvívott csatájában orosz és amerikai vadászgépek csaptak össze Korea felett.

<

Mivel holttesteik máig nem kerültek elő, és senki sem tud róluk semmit, olyan pletykák is elterjedtek, hogy az oroszok gulágokba hurcolták őket mélyen a Szovjetunión belül. Az eltűnt katonák családtagjai azonban máig nem adták fel a reményt, hogy egyszer még megtudnak valamit szerettükről, ezért szakemberek segítségével valóságos nyomozásba kezdtek; ha sikerrel járnak, az "elfeledett háborúval" kapcsolatban - ahogyan a koreai konfliktust történészberkekben előszerettel nevezik - megdöbbentő részletek kerülhetnek még napvilágra.

Koreát a II. világháború után - a szövetségesek egyezményének megfelelően - a 38. szélességi foktól északra a szovjetek, délre pedig az amerikaiak vonultak be, hogy felügyeljék a japán haderők lefegyverzését és kivonulását. Északon azonban a szovjet támogatást élvező helyi kommunista párt elszabotálta a megállapodást. Ezért az Egyesült Államok az ENSZ elé vitte a félsziget egyesítésének ügyét, ahol határozatot hoztak, hogy Koreában nemzetgyűlési választásokat kell tartani, majd egységes kormányt kell létrehozni.

Délen 1948 májusában megrendezték a választásokat, majd megalakult a Koreai Köztársaság, északon azonban - választások nélkül - kikiáltották a KNDK-t. Miután a déliek kimondták, hogy akár fegyverrel is érvényt szereznek az ENSZ-határozatnak, 1950. június 25-én Észak-Korea "megelőzésként" megtámadta Dél-Koreát: kirobbant a koreai háború. Amikor Dél-Korea nemzetközi segítséget kért, akkor Truman amerikai elnök parancsot adott az amerikai csapatok bevetésére. Az ENSZ BT támadónak nyilvánította Észak-Koreát és az ENSZ tagállamait Dél-Korea támogatására szólította fel. Ismerje meg a koreai háború történetét!

Vetítik: 2006. november 18. Szombat 21:00

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Rejtélyes légicsata az elfeledett háborúban

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra