Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Kerekasztalt találtak a királyi palotában ásó tévések

2006. augusztus 29. 13:15

A Windsor Kastélyban folytatott ásatások során az egyik első kerekasztalnak helyet adó épület létezésére találtak tárgyi bizonyítékokat.

<

Az asztalt rejtő épület maradványaira egy különleges ásatási akció keretén belül bukkantak rá, amelynek során Channel 4 Time Team című műsorának régészei széles körű hozzáférést kaptak három, eddig alig kutatott királyi palota feltárásához. A Windsor, Buckingham és Holyroodhouse paloták területén folytatott ásatásokról a szakemberek a királyi családdal a munkálatok előtt hónapokig egyeztettek.

Windsorban megtalálták annak a kör alakú épületnek a maradványait, amelyet a 14. században III. Edvárd építtetett, hogy az a térdszalagrend 300 lovagjának szolgáljon központi gyülekezőhelyül. Bár a köveket már régen elvitték, azok helye a mai napi látható. A kastély négyszög alakú zárt udvarán talált régészeti bizonyítékokat a vasárnap esti műsorban mutatták be. Tony Robinson műsorvezető szerint: `Ez a felfedezés végre segíthet véget vetni a történészek közt az épület létezéséről évszázadok óta dúló vitának`.

A kerekasztal fogalma először egy Wace nevű költő Roman de Brut-jában jelenik meg. Wace Geoffrey of Monmouth Historia Regnum Britanniae című művét ültette át latin prózából anglo-normann versre, ezáltal széles közönség számára elérhetővé téve az Arthur-mondakör kialakulásában alapvető fontosságú művet. Viszonylag hű maradt az eredeti szöveghez, de a mondakör neki köszönheti a kerekasztal fogalom megjelenése mellett az Excalibur név első előfordulását is. Wace a kerekasztal használatát azzal magyarázza, hogy mivel ilyen esetben nincsen asztalfő, a lovagok között nem lehet vita az elsőbbségről. A későbbi hagyományban a kerekasztal motívuma is kibővült, hosszú előtörténet után Guinevere hozományaként került Arthur udvarába. Heves viták folynak a kerekasztal nagyságáról, de 25 lovagnak helyet adó asztalnál puszta mérete miatt nagyobb nehezen képzelhető el.
A kerekasztal állítólagos példányaiból több is létezik a mai Angliában. A leghíresebb a winchesteri kerekasztal, ami azonban valószínűleg az Arthur-hagyományért rajongó és azt aktívan támogató I. Edvárd uralkodásának idejéből (1272-1307) származik. A szakértők szerint a most talált épület is egy hatalmas asztalnak lehetett az otthona. Nemrég számoltunk be róla, hogy az angol királyok asztalának nevezett királyi szimbólum is előkerült, amit Cromwell töretett darabokra.

A Buckingham Palotában is sok érdekességet találtak a rómaiak előtti kovakövektől a viktoriánus arany fülbevalókig. A szakértők szerint kiemelten különleges lehet az az 1700-ra datálható kőből faragott söröskorsó, amit egy kertben dolgozó munkás hajíthatott el. A királynő Holyroodhouse-i hivatalos skót rezidenciáján pedig egy 17-18. századi pecsétet találtak, amit dokumentumok hitelesítésére használhattak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Kerekasztalt találtak a királyi palotában ásó tévések

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra