Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

80 éves az angol királynő

2006. április 24. 12:30

<

Ünnepségek a 80. születésnapon

II. Erzsébet brit királynő kedvenc vidéki rezidenciája, a windsori kastély VIII. Henrik-kapuján lépett ki a megjelenésére várva hajnal óta felsorakozott 15 ezer fős tömeg hangos ovációja közepette, férje, a 85 éves Fülöp edinburgh-i herceg kíséretében. A London nyugati határában fekvő kisváros utcáit teljesen elborította az angol és brit zászlókat lobogtató, virágcsokrokkal felszerelkezett tömeg. Az élénk világos lila kosztümben, ehhez illő kalapkölteményben megjelenő uralkodó jókedvűen, türelmesen sétált az alattvalók sorai között háromnegyed órán át, kisebb ajándékokat, virágokat átvéve, miközben a háttérben az Ír Gárda zenekara parádézott.

Az ősi windsori kastély felett, amely Hódító Vilmos, vagyis a XI. század óta szolgálja a mindenkori királyi család kényelmét, a Royal Standardnek, a monarchia zászlajának külön erre az alkalomra készült, 11 méter hosszú példánya lobogott. A királynő a világ minden részéről húszezer születésnapi üdvözlőlapot kapott, és a külön erre a napra létesített email-címre további 17 ezer jókívánság érkezett - közölte a Buckingham-palota. Őfelsége személyes üzenetben köszönte meg a neki küldött lapokat és üzeneteket, mondván: nagyon meghatották őt a szeretet e megnyilvánulásai. Külön meglepetéssel szolgált az ünnepelt főparancsnoksága alatt álló királyi haditengerészet zászlóshajója, a 22 ezer tonnás Illustrious repülőgép-hordozó, amelynek fedélzetén ötszáz matróz alakította ki a "Happy 80th!" - Boldog 80. (születésnapot) - olvasatú, két órás munkával összeállított élőképet.

A királynő születésnapját egyébként csak a kerek évforduló alkalmából ünnepelték annak tényleges napján; a "hivatalos" születésnap színpompás rendezvénye, a Trooping the Colour egyéb években mindig június második szombatján esedékes. A nyári hivatalos királyi születésnapot VII. Edvárd király, Viktória királynő fia honosította meg a múlt század első évtizedében. VII. Edvárd születésnapja novemberben volt, amikor a brit időjárás általában alkalmatlan bármiféle nagyszabású szabadtéri rendezvény megtartására, ezért helyezték át a júniusi időpontra a  hivatalos ünnepséget; ez a szokás azóta is megmaradt.

Ezúttal azonban április is kegyes volt az uralkodóhoz és alattvalóihoz. A királynőt, aki előző nap a vele egyidős BBC rádióhoz látogatott, megkérdezték: mit szeretne születésnapjára. Erzsébet úgy válaszolt: különösebben semmit, de egy "napfényes nap szép lenne". Ha napfényből nem is volt sok, legalább nem esett. A brit kormány azért nem felejtette el megajándékozni államfőjét: a Downing Street a legpatinásabb angol porcelánműhelytől rendelt II. Erzsébet számára egy különleges teakészletet.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

80 éves az angol királynő

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra