Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

1600 éves csontvázat találtak Pécsett

2005. november 22. 09:30

A hétkaréjos ókeresztény kápolna kiállítóterét gazdagítja majd az az 1600 éves szarkofág, amelyet még a nyáron találtak, de csak csütörtökön nyitottak fel Pécsett, az ókeresztény sírkamráknál folyó ásatások keretében.

<

Az ásatásokat vezető régész szavai szerint a mészkő szarkofágot darabokban felszínre hozzák, restaurálják, a benne talált férfi csontvázával és egy ital tárolására szolgált üvegkorsóval együtt 2006. végén, az akkor már teljes egészében feltárt és a közönség előtt megnyíló hétkaréjos kápolna kiállítóterében helyezik el.

Az új lelettel kapcsolatban megjegyezte: ókeresztény sírkamrát és sírokat találni még mindig régészeti szenzációnak számít, ám az előkerült szarkofág hiába menekült meg a római kort követő évszázadok fosztogatóitól, abban semmi rendkívülit nem találtak, így inkább a korral és Pécs történetével kapcsolatos információkat gazdagítja, nem helyezi új alapokra a kutatók eddig szerzett ismereteit.

A jelenleg a baranyai megyeszékhely Dóm terén folyó feltárások részei a pécsi önkormányzat által az ókeresztény műemlékegyüttes turisztikai vonzerejének növelése érdekében indított programnak, amely mintegy 1,5 milliárd forintból, nagyrészt európai uniós forrásból 2006. végéig valósul meg.

Az emlékhelyek könnyebb bemutathatósága és a látvány fokozása érdekében üvegmennyezettel borítják a Cella Septichorát, mellette pedig felszín alatti, fűszernövényekkel beültetett római kertet alakítanak ki. Az elképzelések között szerepel a helyszínek közötti átjárhatóságot biztosító alagutak építése, a várfal és a várfalsétány rekonstrukciója, egy szabadtéri színpad létesítése, parkolók építése, továbbá parkosítás is.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

1600 éves csontvázat találtak Pécsett

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. ősz: 1944 – A szégyen éve

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra