Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Balatoni életérzés lengi körbe a Várkert Bazár új kiállítását

Balatoni életérzés lengi körbe a Várkert Bazár új kiállítását

2023. június 8. 15:50 MTI

A Balaton emblematikus építészeti emlékeit mutatja be a Várkert Bazár 100 év szezon – Építészeti emlékeink a Balaton-parton című, szerdán megnyílt szabadtéri tablókiállítása.

<

„A covid járvány alatt kényszer szülte megoldás volt a szabadtéri kiállítás, de a közönség annyira megszerette, hogy megtartottuk ezt a formátumot” – emelte ki Sikota Krisztina, a Várkapitányság Nonprofit Zrt. vezérigazgató-helyettese a tárlat megnyitóján.

Felidézte, hogy minden évben igyekeznek „egy csepp balatoni életérzést” elhozni a fővárosba, így a tavalyi Balaton retrospektív kiállítás után most ikonikus balatoni épületeket láthat tablókon a közönség.
Kifejtette, hogy a bemutató nagyjából százéves időszakot ölel fel a Balaton régió kultúrtörténetéből.

A tizenhárom kivilágított installáció egyik oldalán egy-egy híres balatoni szálloda, klubház, kápolna, vagy nyaraló, villa jelenkori arca, funkciója és építészeti karaktere látható, a másikon pedig archív felvételek mutatják be ugyanazt az épületet, a helyszín rövid történetével együtt. A jelenkori képeket Kárász Karolina, a Várkapitányság fotósa készítette.

A tablókon látható üdülőhelyi épületek különböző korszakokat, eltérő társadalmi és építészeti felfogásokat mutatnak be. A fürdőtelepek fejlődése a déli vasút kiépítésének hatására indult el a 19. század utolsó évtizedeiben, amikor már elkezdett kibontakozni a térség karakteres építészete is, jelentős szállók és klubházak épültek a tóparton.

A trianoni döntést követően, azáltal, hogy Magyarország elveszítette az erdélyi, felvidéki, adriai fürdőhelyeit, új lendületet kapott a Balaton-part. A világháború után megnövekedett a tópart iránti érdeklődés, amely a turisztikai fejlesztések és a kulturális élet gyors fejlődését eredményezte.

A tóparti települések fejlesztésében aktívan részt vettek az önszerveződő helyi fürdőegyesületek, ekkor jött létre a Balatoni Intéző Bizottság, és az építészek is ekkor kezdték el megfogalmazni a régió egészét érintő építészeti irányelveket. Ezt a fejlődést a második világháború szakította meg, és csak 1956 után, a forradalmat követően indult újra a tópart fejlesztése.

A bemutató szeptember közepéig várja a látogatókat a Várkert Bazár Gloriette-hez vezető rámpáján. A kiállítás része a Várkert Bazár nyári programsorozatának, ezért a múzeumok éjszakáján például a tárlathoz kapcsolódik a Tervezd meg és építsd meg! című gyerekeknek szóló építészeti workshop, amelyen a Balaton-parti épületek ihlette maketteket lehet elkészíteni, július 4-én pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek a helyszínen a kiállítás kurátorának, alkotóinak és a témában jártas szakértőknek a részvételével.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Balatoni életérzés lengi körbe a Várkert Bazár új kiállítását

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra