Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az orvosok nem tudtak mihez kezdeni az amerikai polgárháború traumatizált katonáival

2021. július 23. 08:40 Múlt-kor

<

Járványos harcok

Bármilyen meglepő, de nem feltétlenül az ellenség jelentette a legnagyobb fenyegetést a harcoló alakulatokra nézve. A különböző becslések szerint a betegségekben kétszer annyian haltak meg, mint a harci cselekmények során.

A tífusz, a himlő, a kolera, a kanyaró, a malária de az egyszerű fertőzések is könnyen elérhették a katonákat, hiszen a nagy tömegben, nem megfelelő higiéniai körülmények között mozgó emberek melegágyai voltak a járványok terjedésének. A katonák 78%-a szenvedett hasmenéstől, vagy esett át valamilyen gyomorrontáson.

Azok, akik sokáig társak voltak, egyszer csak egyedül találhatták magukat, a többieket pedig elvihette a mocsárláz vagy az egyszerű kimerültség is. Utóbbit főleg a sok menetelés okozta, amely nem tűnik megerőltetőnek, ha a húsz kilométeres átlagra gondolunk.

Ám teljes menetfelszerelésben, sátrat, fegyvereket és egyéb kiegészítőket cipelve már komoly megterhelésnek számított. Több feljegyzés is fennmaradt arról, hogy a katonák egyszerűen kidőltek a menetből, olykor szívroham, de gyakran „napszúrás” miatt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az orvosok nem tudtak mihez kezdeni az amerikai polgárháború traumatizált katonáival

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra