Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Az önjelölt római császárnőtől az ír kalózkirálynőig: öt harcias nő a történelemből

2018. október 9. 08:11 Múlt-kor

A történelem nagy része a férfiak harciasságát és hadvezéri tehetségét helyezi előtérbe, hiszen a legtöbb esetben a katonai vezetés feladatát ők látták el. Az évezredek során azonban fennmaradt jó néhány nő története is, akik helytálltak e minőségben is – közülük mutatunk be alább ötöt.

<

I. (Halikarnasszoszi) Artemiszia

Artemiszia az ókori görög Halikarnasszosz városállam (ma Bodrum, Törökország) és a közelében fekvő Kósz, Niszürosz és Kalümnosz szigeteinek királynője volt, az Óperzsa Birodalom részét képező Kária satrapa berkein belül. Királysága kiemelt státuszt élvezett a birodalmon belül, és virágzott.

Artemiszia leghíresebb vállalkozása a szalamiszi tengeri ütközetben való részvétel volt I. Xerxész perzsa uralkodó oldalán. Artemiszia azt tanácsolta Xerxésznek, ne bocsátkozzon harcba a tengeren a görögökkel, illetve várjon alkalmasabb időpontra, a perzsa király azonban végül teljes flottáját – beleértve Artemiszia hajóit – megindította a görögök ellen.

Artemiszia kicsiny hajóhadával – amely mindössze öt hajót számlált – sikeresen elsüllyesztett több athéni hajót is, megtévesztve az ellenséget azzal, hogy athéni zászlókat vont fel saját hajóin. E cselnek köszönhetően több veszélyes helyzetből is megmenekült, így flottája nagy részével együtt túlélte az ütközetet, Xerxész hajóinak jó részével ellentétben.

A király ezután a szárazföldi hadművelettel kapcsolatban ismét kikérte Artemiszia véleményét – a királynő azt válaszolta, hagyja, hogy egyik tábornoka vezesse a támadást – ha vereséget szenved, elhatárolódhat az eredménytől, ha győz, akkor learathatja a dicsőséget érte. Ez alkalommal Xerxész hallgatott Artemisziára.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az önjelölt római császárnőtől az ír kalózkirálynőig: öt harcias nő a történelemből

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra