Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Az Enigma feltörése után sem állhatták minden német lépés útját a britek

Az Enigma feltörése után sem állhatták minden német lépés útját a britek

2022. október 14. 08:57 Múlt-kor

<

Az Enigma feltörése

Még az 1930-as évek elején azonban három lengyel matematikus – Henryk Zygalski, Jerzy Różycki és Marian Rejewski puszta elméleti számítások alapján megfejtette az Enigma alapvető működését a német fenyegetéstől már ekkor óvakodó lengyel haderő számára.

Ez lehetővé tette, hogy a lengyelek replika példányokat készítsenek, amelyekből egyet-egyet a briteknek és a franciáknak is adtak a két szövetséges ország képviselőinek 1939 júliusi hivatalos varsói látogatásán. Mindhárom országnak érdekében állt a német üzenetek feltörésének stabil módjára minél előbb rájönni.

A brit Kormányzati Kód- és Rejtjeliskola (Government Code and Cipher School, GCCS) – az első világháborúban az Admiralitás égisze alatt működő „40-es szoba” utóda – 1939 augusztusában elköltözött Londonból a buckinghamshire-i Bletchley Park nevű birtokra.

Eddig a pontig a lengyelek álltak az élen a hírszerzési háborúban, azonban a szeptemberi német invázió kezdetekor a németek elkezdték az előírt módon naponta változtatni az Enigmák „alapbeállítását”, ezáltal a lengyeleknek sosem volt idejük az aktuális kód feltörésére. Az Enigmát újra fel kellett törni, ezúttal sokkal alaposabban.

A GCCS munkája a Bletchley Parkban kriptoanalitikai kihívások sorozatát jelentette a mindig újrainduló szűkös időkorlát miatt. Habár a híres Alan Turing alkotta „Bombe” – egy kezdetleges számítógép – is rendelkezésre állt, valamint a többszáz kódfejtő mellett matematikusokat, sakkmestereket és egyéb géniuszokat is bevontak a munkába, az eredményes megfejtések többsége továbbra is a német kezelők lustasága, nemtörődömsége vagy más hibái nyomán jött létre.

A napi csatát sosem lehetett teljesen megnyerni, 1944-re azonban már eljutottak oda a brit kódfejtők, hogy naponta 4000 német üzenetet dekódoltak.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az Enigma feltörése után sem állhatták minden német lépés útját a britek

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra