Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Az elsők közé tartozott Európában a magyar alapítású Szent György Lovagrend

Az elsők közé tartozott Európában a magyar alapítású Szent György Lovagrend

2024. április 24. 09:05 Múlt-kor

<

Hét betű a szív fölött és messzemenő szolidaritás

A tagok szolidaritással és bajtársiassággal tartoztak egymásnak: „Továbbá ha a harczban valamelyik várostromlás közben az árokba vagy a lováról lebukik, egyik a másikat ott ne merje hagyni, amennyire csak gyakorolni lehet az emberi vitézséget a segítségnyújtásban.”

Ám a lovagok a várostromok szüneteiben sem maradtak fegyverforgatási gyakorlat nélkül, hiszen rendszeresen vettek részt lovagi tornákon, és azok szervezésében.

A lovagrend tagjainak előírták egy fekete térdig érő kámzsás köpeny viseletét, amelynek belsejébe a szív tájékán hét betűt – I, V, I, S, H, F, S – hímeztek, amelyek a lovagrend jelmondatát alkotó szavak kezdőbetűiből álltak össze.

A latin jelmondat maga így hangzott: „In veritate iustus sum huic fraternali societati”, azaz „Valósággal igaz vagyok e testvéri társaság iránt.”

Túlélték Zsigmondot és a szocializmust is

A Szent György Lovagrend I. Károly és fia, Nagy Lajos uralkodása alatt nagy befolyásra tett szert. Luxemburgi Zsigmond király viszont nem viseltetett bizalommal a társaság iránt, többek közt azért nem, mert a rend nagymestere egyike volt azon főuraknak, akik fogságba ejtették őt.

Zsigmond embere, Stiborici Stibor vajda később megpróbálkozott a lovagrend átalakításával, és szerette volna 50 fölé emelni annak taglétszámát, de bajtársai ehhez nem járultak hozzá. Zsigmond nem sokat habozott, megalapította saját „frakcióját”, a Sárkány Lovagrendet, amelyet híveivel töltött föl.

A Szent György Lovagrend ugyan háttérbe szorult, de nem szűnt meg. Visegrádi helytörténészek 1990-ben határoztak a szocialista érában tetszhalott társaság magyarországi újjáélesztéséről, s 1992. április 25-én újból életre keltették a Szent György Lovagrendet a budavári Nagyboldogasszony-templomban tartott szentmisén és lovagavatáson.

A szentmise után szentelték fel az avató pallost és a Szent György Lovagok Testvéri Társaságának zászlaját. Első alkalommal 16 lovagot avattak. Azóta több száz lovag és dáma lett tagja a lovagrendnek, amely a jelenkorban a magyar katonai hagyományok ápolásával, karitatív tevékenységekkel, adománygyűjtéssel, lelki gondozással, középkori kutatások támogatásával és azok publikálásával foglalkozik.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az elsők közé tartozott Európában a magyar alapítású Szent György Lovagrend

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra