Az előkóstolótól a főszékletőrig – a történelem hét legrosszabb foglalkozása
2020. április 14. 10:58 Kulcsár Ádám
Előkóstoló
Az uralkodók, kiskirályok és más hatalmasságok körében évezredek óta komoly hagyománya van a paranoiának. Ennek egyik pregnáns megnyilvánulása volt, hogy a megmérgezés elkerülése érdekében meglehetősen gyakran alkalmaztak előkóstolókat.
E tisztség betöltői ugyancsak folyamatos halálfélelemben éltek, hisz mindennapos veszélyként leselkedett rájuk az „utolsó falat”. Az üldözési mánia Adolf Hitleren például annyira elhatalmasodott – tegyük hozzá, nem teljesen alaptalanul –, hogy az étkezések alkalmával tizenöt fiatal lány segítségével játszotta a kegyetlen gasztronómiai orosz rulettet.
A szerencsétlen lányokról – akik nem önszántukból, de életük kockáztatásával védték a Führert – pontosan tudható, hogy az ételek kóstolásakor szinte minden reggeli, ebéd és vacsora során a rettegéstől fakadtak sírva, nagyjából egy óra elteltével pedig az aznapi túlélés örömétől zokogtak.
A hat évvel ezelőtt elhunyt Margot Wölk 2013-ban állt a nyilvánosság elé, hogy 14 társával egyetemben ő volt Hitler előkóstolója. Az ételkóstolásra a helyi iskola épületében fegyveres SS-tisztek kíséretében került sor, s a hölgynek mindennap jelentést kellett tennie elöljáróinak feladatáról.
A korábbi korok ételkóstolóira nem csupán az hárult, hogy megízleljék a hatalmasságoknak feltálalt ételeket, de az elkészítésükért is felelősek voltak. Ily módon, persze, a saját életüket is óvták.
Az ételkóstolók általában nem önszántukból vállalták veszélyes munkájukat, a rómaiak például rabszolgákat alkalmaztak. Vlagyimir Putyinról és több amerikai elnökről is tudjuk, hogy alkalmaztak önkéntes ételkóstolókat.