Múlt-kor.hu

Az egyiptomi civilizáció titkai

2015. október 22. 17:12

Az ősi egyiptomiak számára a folyó vízszintjének változása nem véletlenszerű esemény volt. A Nílus által hozott áldást vagy pusztítást az istenek üzenetének tekintették. Egy, a 0. dinasztia korából fennmaradt uralkodói buzogányfejen az öntözőrendszer királyi felavatása látható. Az átadás az uralkodó privilégiuma volt, és ezzel is hangsúlyozták az egyiptomiak Nílus iránti tiszteletét. 

Mintegy 5000 évvel ezelőtt valahol a Nílus Deltában Narmer király egyesítette Alsó- és Felső-Egyiptom koronáját, hogy innentől kezdve az elkövetkező 3000 évben, pontosan 31 generáción keresztül minden fáraó a két terület egyesítése révén létrehozott koronát viselje.

Dél-egyiptomi ásatások során olyan falrajzokat találtak a régészek, amelyeken a birodalom minden szegletét uraló királyról beszélnek. A feltáráskor készített fotók alapkán az egyik kutató rajzokat készített, hogy minél részletesebben tanulmányozhassa azokat. A rajzok meglepő következtetésekre adnak okot. A Narmer-palettával való ikonográfiai kapcsolat és a falrajzok között megtalálható kutyaábrázolás miatt a kutatók úgy vélik, magát Narmer királyt próbálták megörökíteni a rajzokon. 

A Spektrum szombaton este induló sorozata az eddigiektől eltérő módon tárja fel Egyiptom minden szegletét és szakemberek segítségével betekintést nyerhetünk páratlan sikerének titkaiba.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az egyiptomi civilizáció titkai

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. nyár: Mesebeli menyegzők

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra