Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Az ágyi poloska is a rómaiakkal érkezhetett Britanniába

Az ágyi poloska is a rómaiakkal érkezhetett Britanniába

2024. február 5. 13:20 Múlt-kor

A vízvezetékektől a közösségi fürdőkig a rómaiak nyomot hagytak a korabeli Britannia egészségügyi viszonyain. Mégsem biztos, hogy ezek a hatások mindig csak pozitívak voltak. Northumberland régiójában, az egykori Hadrianus-faltól délre fekvő Vindolandában, egy római helyőrség területén dolgozó régészek új bizonyítékokat tártak fel, amelyek szerint a rómaiak a sok újítás mellett az ágyipoloskát is magukkal hozták a szigetre.

<

Dr. Andrew Birley, a vindolandai ásatások vezetője szerint: „elképesztően ritka ilyen rovarokat találni ókori maradványok között”.

A felfedezést Katie Wyse Jackson, fiatal kutatónak köszönhetjük, aki a University College Dublin (UCD) Archeoentomológia mesterszakos diákjaként, dolgozik az ásatási anyaggal. (Az archeoentomológia ásatási helyszíneken talált rovarmaradványokkal foglalkozik.)

Vindolanda i.sz. 100 körülre datálható legmélyebb rétegében talált két tort (a rovarok testének középső része), melyek feltehetőleg ágyipoloskáktól származnak. Az ágyipoloskák vérszívó rovarok, tűszerű szájszervükkel könnyedén átszúrják az emberi bőrt is.

„Az ilyen típusú régészeti emlékek a múlt emberét ténylegesen emberivé teszik” – fűzte hozzá a fiatal kutató. Plinius római filozófus például írt az ágyi poloskák orvosi értékéről és bizonyos betegségek elleni alkalmazásáról, mint például a fül begyulladása. Wyse Jackson hozzátette: „az akkori embereknek sokféle elképzelésük volt arról, hogy mire is képesek a rovarok”.

A szakértői gárda tagja volt Dr. Stephen Davis, az UCD környezeti régészettel foglalkozó előadója. Elmondása szerint csak egyetlen olyan római ásatási helyszín van Angliában, ahol hasonló leleteket találtak, és Vindolanda régészeti emlékei lesznek a legkorábbra datálható ilyen típusú maradványok.

További talajmintákban Wyse Jackson szintén talált rovarokat, melyek még mélyebb betekintést nyújthatnak a korabeli életmódba: „abból, hogy milyen fajok, és milyen mennyiségben találhatóak meg a maradványokban következtethetünk a kereskedelem, élelmiszertárolás és hulladékfeldolgozás viszonyaira. Jelenleg nagy számban találok fogasnyakúlapbogár- és ganajtúróféléket.”

„Tehát itt néha be kell piszkolnunk a kezünket. A legfontosabb, hogy az általam talált rovarok nagy része szinantróp, azaz ember közelében élő.”

„A rómaiak tisztasága tartós hírnévnek örvend, így érdekes olyan rovarokat találni, melyek ennek az ellenkezőjére utalnak.”

Az egyik elmélet szerint a rómaiak szalmamatracaikkal együtt hozták az ágyi poloskákat Britanniába. Wyse Jackson azonban elmondta: „nagyon valószínű, az ágyipoloskák bármivel érkezhettek, amit a rómaiak magukkal hoztak. Ma is láthatjuk, az ágyipoloskák repülőkön, csomagokban és ruhákon is terjedhetnek. A rómaiak nagy mennyiségben hoztak ruhát, szalmát, gabonát, amint táboraikat felállították. Ez pedig tökéletes lehetőség volt egy-két ágyipoloskának, hogy 'átstoppoljon' a kontinensről.”

 

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az ágyi poloska is a rómaiakkal érkezhetett Britanniába

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra