Múlt-kor.hu

Az 55 áldozatot követelő csingervölgyi bányaszerencsétlenségre emlékeznek Ajkán

Az 55 áldozatot követelő csingervölgyi bányaszerencsétlenségre emlékeznek Ajkán

2020. január 13. 13:20 MTI

Az 1909-ben történt súlyos bányaszerencsétlenségre emlékeznek kedden Ajkán a Csingervölgyért Egyesület szervezésében.

A bányászati hagyományok megőrzését, ápolását végző egyesület elnöke, Gerencsér Hilda az MTI-nek elmondta, hogy a megemlékezésen felidézik az 1909. január 14-én történteket. A bányaszerencsétlenség 55 áldozatot követelt.

Az ajkai Bányászati Múzeum honlapján olvasható összegzés szerint a baleset az Ármin szállítóaknában történt. A légaknában belobbant a bányatűz, az így keletkezett gázok és füst miatt 55 bányász halt meg.

Gerencsér Hilda felidézte, hogy a katasztrófa napján reggel hat órakor 259 ember szállt a mélybe, háromnegyed órával később azonban füstölni kezdett az egyik szellőztető ventilátor.

A kezelő próbálta elhárítani a hibát, de sikertelenül, így a füst egyre jobban szétterjedt a bányában. A bányaüzem vezetői és a munka irányítói próbálták megszervezni a mentést, de ez egyre reménytelenebbé vált a füst és az emberek között kitört pánik miatt.

A mélyben rekedt bányászok az első személyszállító kasokkal még feljutottak, ám a füstben és sötétségben tolongó emberek a kast túlterhelték, amely végül elakadt, megközelíthetetlenné téve a helyszínt.

Ezután más irányból indulva folytatták a mentést, de amikor 11 óra után sikerült a kast elérni, élő embert már nem találtak.

A mentés ezt követően is folytatódott, a segítséget nyújtók közül többen rosszul lettek, ketten életüket vesztették.

A Riethmüller Ármin bányafelügyelőről és igazgatóról elnevezett Ármin-akna 1904 és 1960 között működött, 1965-ban ott nyílt meg az ajkai Bányászati Múzeum. A bányakatasztrófa áldozatainak nevét emléktábla őrzi.

Az 55 áldozatot követelő csingervölgyi bányaszerencsétlenségre emlékeznek Ajkán

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2019. tél: Fagyos téli ütközetek

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra