Múlt-kor.hu

Az 1981 nyarán bemutatott IBM PC minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépévé vált

2021. augusztus 13. 13:36 MTI

Negyven éves az IBM PC: minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépét 1981. augusztus 12-én mutatták be Amerikában, a technikai újítás Magyarországra négy évvel később, 1985-ben jutott el – közölte a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság csütörtökön az MTI-vel.

Az eredetileg 5150-es modellnek nevezett számítógéppel lépett be a professzionális, nagy rendszerek gyártásában az informatika, az adatfeldolgozás világában már korábban hírnevet szerzett IBM cég a személyi számítógépek mostaninál jóval szűkebb piacára.

A nagyhírű számítógépet egy 12 tagú csapat tervezte meg.

Az 1565 dollárba kerülő első változat mindössze 16 kilobájt RAM memóriával rendelkezett, a bővítés 640 kilobájtig volt lehetséges - olvasható a közleményben.

Hozzáteszik: manapság egyetlen okostelefonnal készült fotó is több helyet foglal.

Mint írják, a legtöbb, akkor már piacon lévő személyi számítógéppel ellentétben a gép előnye teljesen moduláris felépítése volt.

Az IBM PC képességeit az alaplapjába helyezhető, cserélhető kártyákkal lehetett bővíteni. Bár ez manapság megszokott megoldás, akkoriban hatalmas újításnak számított.

Az IBM PC két másik céggel szoros együttműködésben készült: az Intel szállította a mikroprocesszort, a Microsoft pedig az operációs rendszert.

Ez a triász évtizedekre meghatározta az üzleti, irodai számítógépek fejlődési irányát.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Az 1981 nyarán bemutatott IBM PC minden idők legnagyobb hatású személyi számítógépévé vált

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. ősz: Megrázó másnapok

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra