Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Ártatlanokat kínzó és lincselő gerillából vált egyesek számára a szabadság hősévé Jesse James

Ártatlanokat kínzó és lincselő gerillából vált egyesek számára a szabadság hősévé Jesse James

2023. november 9. 16:13 Múlt-kor

<

Jesse James halála

1882. április 3-án a banda egy rablást tervezett végrehajtani. James aznap reggel szokásával ellentétben fegyverrel ült le az asztalhoz, azaz vélhetően sejtette, hogy baj lehet. A Ford testvérek szerint egy pillanatra fellépett egy székre a nappaliban, hogy leporoljon egy faliképet, Robert Ford pedig mögé lépett, és tarkón lőtte a 35 éves banditát.

A Ford-fivéreket meglepte, hogy letartóztatták őket, amikor behurcolták James holttestét a városba a jutalom reményében. A gyilkossággal vádolt férfiakat gyorsan elítélték, akasztásukra azonban nem került sor, mivel Crittenden még aznap kegyelemben részesítette őket. Végül a fivérek a vérdíjat is megkapták.

A következő évtizedekben a színpadon és a mozivásznon is halhatatlanná vált Jesse James alakja, e művek gyakorlatilag egyöntetűen pozitív, Robin Hood-szerű hősként ábrázolták, aki a gazdag vállalkozók és bankok kirablásával védte a szegény farmereket. A történelmi valóság azonban ettől meglehetősen távol áll.

A túlélő mítosza

James halálát már annak napján rengetegen megkérdőjelezték – sokak szerint Robert Ford valaki mást ölt meg, hogy James szabadon élhesse le életét, miután a hatóságok nem keresik tovább. E híreszteléseknek semmiféle valós alapja nem volt, azonban sokáig tartották magukat: egy J. Frank Dalton nevű 1848-as születésű texasi férfi idős korában, az 1930-as és 1940-es években azt kezdte híresztelni, ő Jesse James, amivel egy idő után egyre nagyobb érdeklődést váltott ki.

Dalton a valódi James-hez hasonlóan az 1860-as években Konföderáció-párti diverzáns volt Missouriban, és több sérülése is egybevágott Jamesével, azonban amikor a James-család még élő tagjaival szembesítették, azok kérdései – melyekre a valódi Jesse James kétségtelenül tudott volna válaszolni – kifogtak rajta.

Habár Daltont 1951-es halála után végül szintén Jesse Woodson James néven temették el Texasban, a vitára 1995-ben a kutatók és szakértők túlnyomó többsége szerint pont került: a missouri Kearney városában nyugvó „eredeti” maradványok exhumálása és mitochondriális DNS-vizsgálata azt mutatta ki, hogy az eltemetett személy közeli rokonságban állt James anyai ági családtagjaival, így minden bizonnyal ezek Jesse James maradványai.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Ártatlanokat kínzó és lincselő gerillából vált egyesek számára a szabadság hősévé Jesse James

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra