Múlt-kor.hu

Apró kőpengékkel dolgozta fel zsákmányát félmillió éve a Homo erectus

Apró kőpengékkel dolgozta fel zsákmányát félmillió éve a Homo erectus

2019. szeptember 13. 14:13 MTI

Félmillió éve apró pattintott kőpengéket használt a vadászzsákmány feldolgozásához az előemberek közé tartozó Homo erectus egy közös izraeli–olasz régészeti kutatás szerint – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap.

A régészek eddig nem foglalkoztak az egészen kicsi, alig 2-3 centiméteres éles pattintott kőeszközökkel, mert csak a nagyobb pattintott eszközök készítésekor létrejött hulladékoknak gondolták őket.

De a dél-izraeli Revadim kibucnál talált apró kőszerszámok tanulmányozása új fényt vetett ezekre a leletekre, mivel szerencsére használat után nem mosták el ezeket az apró pengéket. Ezért elefántzsírt találhattak az alig 2-5 centiméteres éles kőeszközökön a tel-avivi egyetem régészei, akik a római La Sapienza egyetem tudósaival közösen végeztek kutatásokat.

A Nature’s Scientific Reports című tudományos lapban közzétett tanulmányuk szerint a félmillió éve élt előemberek újrahasznosították a nagyobb kőeszközök pattintásakor maradt kisebb éles eszközöket, s ezeket az eddig szinte észre sem vett „melléktermékeket” használták fel a nagy zsákmányok feldarabolása után az aprólékos hentesmunkára, amit a kora őskőkori szerszámokon megtalálható állatmaradványok bizonyítanak.

Az új felfedezés nyomán újjá kell értékelni az eddig ügyetlennek és esetlennek vélt, félmillió évvel ezelőtt élt emberek képét: igencsak ügyesek lehettek, minden bizonnyal pontos, finom és precíz munkákat is el tudtak végezni kezeikkel, az aprócska szerszámok segítségével – írják a kutatók.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Apró kőpengékkel dolgozta fel zsákmányát félmillió éve a Homo erectus

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2020. nyár: A magyar film 30 felejthetetlen pillanata

Ízelítő a Magazinból

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra