Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》
Amikor Nagy Sándor az amazonok királynőjével találkozott

Amikor Nagy Sándor az amazonok királynőjével találkozott

2022. november 25. 08:51 Múlt-kor

Ki ne ismerné Nagy Sándort, az ókori görög történelem talán legnagyobb alakját? Hasonló a helyzet az amazonokkal, alighanem valamennyien hallottunk már róluk, vagyis a fegyveres, férfi módjára harcoló nőkről, akik felett egy királynő uralkodott. Társadalmukból teljes egészében hiányoztak a férfiak, vagy ha mégis megtűrték őket, azt leginkább szolgaként, vagy alkalmi, és később halálra ítélt szeretőként tették. De mi történt akkor, amikor a perzsákat frissen legyőző Nagy Sándor találkozott velük?

A szerelmes hódító

Nagy Sándor hadjáratainak történetében egy jeles pillanatot mesél el az ún. Nagy Sándor-regény, amelyből számos történetíró merített, az ókortól egészen a középkorig.

Többek között azt az esetet is tolmácsolják ezek a források, mikor Thalesztrisz, az amazonok királynője, meghallva, hogy Nagy Sándor a perzsák legyőzése után keletre vonul a seregével, kihasználta az alkalmat, hogy randevút beszéljen meg a világhódítóval.

A királynő végül háromszáz kísérőjével járult audienciára a makedónok királya elé, és nem kertelt, mert a források szerint, amikor megkérdezték Thalesztriszt, hogy mit szeretne, azt felelte, hogy örököst akar foganni Nagy Sándortól.

Az uralkodó ugyanis méltónak találtatott arra, hogy az amazonok királynője kiválassza arra, hogy a lányának az anyja legyen.

Igaz, a Nagy Sándor-regény egyes változataiban kissé lenézően utalnak arra, hogy a hírnevéhez méltó megjelenésű férfit várt a találkozón, ezért kicsit csalódnia kellett, mikor meglátta vendéglátóját.

Nagy Sándor felajánlotta Thalesztrisznek, hogy harcoljon az oldalán, de az visszautasította, mondván, hogy az országát védtelenül hagyta hátra, és neki kötelessége visszatérni, hogy megvédje azt.

Végül két hétig maradt a világhódító táborában, majd visszatért a hazájába, Nagy Sándor pedig kelet felé vette az útját.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor Nagy Sándor az amazonok királynőjével találkozott

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2022. tél: A szeretet mártírjai

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra