Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amikor a britek megpróbálták télvíz idején elrabolni George Washingtont

2022. március 27. 15:52 Múlt-kor

<

A célba vett főhadiszállás

Washington 1779. december 1-je óta Morristownban székelt, a környék egyik legszebb házában. A kúria Jacob Ford özvegyéé volt, akit az a látszólagos szerencse ért, hogy vendégül láthatta az amerikaiak parancsnokát.

A ház fél mérföldre (800 méterre) feküdt Morristown központjától és körülbelül három mérföldre (4,8 kilométerre) az amerikai csapatok fő táborozóhelyétől, így Washington az estéit rendszeresen az embereitől távol töltötte.

Ez persze nem jelentette azt, hogy Washington teljesen védtelen lett volna. A Washington Life Guard 110 embere Caleb Gibbs őrnagy vezetése alatt éjjel-nappal őrjáratozott az épület körül, és ügyelt Washington biztonságára.

A problémák elsősorban a téves riasztásokból adódtak: ilyenkor az őrök a kunyhóikból a Ford-házba rohantak, elbarikádozták az ajtókat, szélesre tárták az ablakokat, amelyeknél fegyveresek figyelték az esetleges támadókat.

Mindez elsősorban azokat zavarta, akik nem voltak a hadsereg részei, így a tulajdonos özvegyet és Martha Wasingtont. A nőknek ilyenkor ágyba kellett bújniuk és órákat ott tölteni, miközben a szobáikban számos katona vesztegelt.

A nyitott ablakok miatt az amúgy is fagyos tél áthűtötte a házat, így a háziak, akik a konyhába szorultak be erre az időre, érthető okokból nem voltak túl boldogok.

1780. január 31-én Washington kapott egy levelet Silas Condicttól, a New Jersey-i végrehajtó tanács tagjától, amelyben figyelmeztette őt, hogy a folyó befagyása utat nyithat az ellenséges vonalak felől, de Washington nem hallgatott rá.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amikor a britek megpróbálták télvíz idején elrabolni George Washingtont

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra