Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Amatőr történészek bukkantak rá az I. világháborúban élve eltemetett német katonákra

2021. március 26. 09:23 Múlt-kor

1917 májusában több mint 270 német katonát temetett el élve egy francia tüzérségi zárótűz, amelyet a Winterberg-alagút nevű föld alatti létesítmény mindkét kijárata ellen intéztek a Chemin des Dames („a hölgyek ösvénye”) nevű útvonal mentén húzódó frontvonalon. Az alagutat – benne a holttestekkel – nemrég találta meg egy amatőr régész a fiával.

<

Elfeledett tömegsír

A groteszk eset 1917 tavaszán, a második aisne-i csata néven ismert összecsapás során történt, amikor a franciák vissza kívánták szorítani a németeket. Az alagútban ragadt katonák a badeni 111. tartalékos gyalogezredhez tartoztak.

A háború után azonban sem a német, sem a francia fél nem mutatott különösebb érdeklődést a Winterberg-alagút felkutatása és az emberi maradványok kiemelése iránt, így pontos helyét azóta sem ismerte a történettudomány – amíg Alain Malinowski és fia el nem határozták, hogy megkeresik.

Az amatőr történész rendszeresen járta a vincennes-i várban fenntartott hadilevéltárat, és 15 éven keresztül gyűjtötte a használható térképeket, fogolykihallgatási jegyzőkönyveket, és más leírásokat. 2009-ben végül egy olyan térképre bukkant, amely úgy tűnt, az alagút pontos helyét jelölte meg.

„Éreztem” – mesélte Malinowski akkor, „tudtam, hogy közel járok. Tudtam, hogy az alagút ott van valahol a lábam alatt.” Meglepetésére azonban sem a francia, sem a német hatóságok továbbra sem mutattak érdeklődést az alagút feltárása iránt. Így 2020-ban Alain Malinowski és fia, Pierre maguk álltak neki az ásatásnak – és meg is találták a Winterberg-alagút bejáratát.

„Olyan volt, mint Pompeji” – mondta az ásatás egyik résztvevője. „Semmi sem lett elmozdítva.” A páros néhány ismerős segítségével több száz gázálarctartó hengert, két géppuskát, egy puskát, egy riadóharangot, és két ember maradványait találta meg.

Ezután visszatemették a lyukat, és bejelentették a felfedezést a hatóságoknak, akik azonban tíz hónap után sem tettek semmit az ügyben, így Malinowski úgy döntött, a sajtóhoz fordul.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Amatőr történészek bukkantak rá az I. világháborúban élve eltemetett német katonákra

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra