Múlt-kor.hu

Múlt-kor bolt: Itt vásárolhatsz termékeinkből 》

Alex, a CT-vizsgálatra küldött, csontritkulásos múmia

2016. július 27. 16:16

Az Izrael Múzeumban kiállításon látható szerdától az országban található egyetlen múmia, amelyről egy CT-felvétel nyomán kiderültek egykori, manapság is sokakat kínzó betegségei - értesült a ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

<

A 2200 évvel ezelőtt élt, majd halála után múmiává balzsamozott egyiptomi férfinak csontritkulása, ínysorvadása és szuvas fogai voltak, és csontjainak vizsgálatából kiderült, hogy ülő életmódot folytatott, nem izzadságos kétkezi munkával kereste meg kenyerét, és valószínűleg szénhidrátban gazdag ételeket fogyasztott.

Az Iret-Hor-Iro, vagyis Horus védő szeme nevű, életében a Panopolisz nevű városban vallási tisztséget ellátó férfi múmiáját mintegy kilencven évvel ezelőtt szállították a mai Izrael területére, amikor az alexandriai jezsuiták a Vatikán jeruzsálemi bibliaintézetének adományozták.

A legutóbbi időkig úgy vélték, hogy egy tizenhét éves fiatal holttestét rejti az Izraelben csak "Alexnek" becézett múmia, de a kiállítás előtt a múzeum egy haifai kórházzal és a tel-avivi egyetem kutatóival alaposan átvizsgálta, és többek közt CT-átvilágításnak is alávetették. Teste kiváló állapotban maradt fenn, láthatóak voltak a csontok, a fogak, különböző szövetek, erek, sőt még a szemhéja is. Kiderült, hogy körülbelül  negyvenévesen halt meg az eredetileg 167 centiméter magas férfi, aki az évezredek során 13 centiméterrel rövidebb lett.

A múmiát vizsgáló orvosok alaposan meglepődtek, amikor a csontritkulás jeleit is felfedezték, mert eddig úgy gondolták, hogy ez egy modern, huszadik századi, a mozgásszegény életmódból adódó betegség. A kiállításon "Alex" mellett bemutatják egy Magellán-lúd múmiáját is, amelyet Anvar Szadat volt egyiptomi elnök adományozott Izrael egykori vezékari főnökének 1979-ben, az egyiptomi-izraeli békeszerződés aláírása alkalmával.

Az Izrael Múzeum tárlata a CT-felvételekkel és a kiállított tárgyakkal az egyiptomiak halálról alkotott elképzeléseit ismerteti, s elmagyarázza a balzsamozás, a múmiák elkészítésének technikáját is.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

Alex, a CT-vizsgálatra küldött, csontritkulásos múmia

Aktuális számunkat keresse az újságárusoknál vagy fizessen elő itt!

2024. nyár: Hírhedt emberrablások

Ízelítő a Magazinból

További friss hírek

Legolvasottabb cikkeink

Facebook Twitter Tumblr

 

Váltás az asztali verzióra